Franceza, întrebare adresată de RalucaOancea, 9 ani în urmă

Îmi poate traduce și mie cineva lecția "Les petites cellules grises" ? Mulțumesc frumos !

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de zecheru
2

Micutele celule cenusii


Sophie: Ce faci tu Philippe? Te-am chemat de cel putin trei ori si tu nu mi-ai raspuns...Ah, recitesti "20 de leghe pe mari"! Ar trebui sa o cunosti pe dinafara decând o citesti si recitesti!
 Philippe: Adevarat, nu ma plictisesc niciodata cartile lui Jules Verne. Ce geniu! Ce admirabil inventator! Spiritul sau a imaginat tot ce a realizat secolul urmator! Si da atâtea detalii... si atât de minutios! Avea o cultura tehnica imensa.
 Sophie: Ai dreptate, in fond! A imaginat aerostatul, avionul racheta, submarinul, masini extraordinare, chiar si o insula artificiala....Din nefericire n-a scris nimic de Atlantida, care pe mine ma face sa visez.
 Philippe: Da, dar a imaginat viata in apa, o viata palpitanta, intr-un submarin extraordinar care functiona cu un agent unic, puternic si ascultator: electricitatea.
 Sophie: Eu nu-mi amintesc prea bine detaliile tehnice, dar am fost fascinata de descrierile sale despre flora si fauna oceanica. Iti amintesti regatul de coral? Si vânatoarea submarina? Si combatul cu caracatita? Si...

Philippe: Tu, surioara, ai citit Jules Verne cum se citeste o poveste, cautând imagini frumoase...si actiuni frumoase.Eu am vost mai degraba interesat de explicatiile tehnice pe care le-am comparat cu ceea ce invatam in cursurile de chimie, fizica...si alte stiinte exacte. A fost cu adevarat formidabil.Un pionier, un vizionar... avangardist al progresului.

Sophie: Un om care a stiut sa faca sa functioneze micile sale celule gri, inteligenta si imaginatia sa.

Philippe: Ca toti marii inventatori.

RalucaOancea: mulțumesc mult
Alte întrebări interesante