Limba română, întrebare adresată de ioana123456792, 8 ani în urmă

Imi puteti argumenta ca textul”Iapa lui Voda” este gen epic


Va rog!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de dancetothis
1

In opinia mea , opera ,,Iapa lui Voda'' , de Mihail Sadoveanu , apartine genului epic , deoarece prezinta toate caracteristicile acesteia : este scrisa in proza , autorul isi exprima in mod indirect gandurile si ideile prin intermediul actiunilor si al personajelor .

In primul rand , se remarca prezenta naratiunii , ca mod de expunere specific . Aceasta se face la persoana I , implicand prezenta unui narator subiectiv implicat afectiv.

In al doilea rand , apar personajele : Comisul Ionita din Draganesti,cealalta Ancuta,Voda Mihalache Sturza , care sunt implicate in derularea unor evenimente : Indreptandu-se spre Curtea Domneasca,comisul Ionita se opreste la Hanul Ancutei unde se intalneste cu un boier caruia ii povesteste ca are o veche pricina de judecata pentru ca vrea sa-i ceara ajutor domnitorului . Iscodit de boier , comisul sugereaza ca in cazul in care nu i se v-a face dreptate il v-a pofti pe Voda sa-i pupe iapa nu departe de coada . Aceste actiuni sunt plasate intr-un anumit timp : ,,Din vremea lui Mihail Voda Sturza'' si spatiu ,,Tot in acest loc ma aflam'' .

In concluzie , trasaturile de mai sus prezentate justifica incadrarea textului propus in genul epic .


SPER CA TE-AM AJUTAT!!!!!!!!!!!!!!!!!


dancetothis: scuze a durat sa scriu , sper ca esti multumit!
ioana123456792: Multumesc mult
dancetothis: cu placere !
Alte întrebări interesante