Limba română, întrebare adresată de prisacarugogi1, 9 ani în urmă

Imi puteti da bibliografia lui George cosbuc pe scurt ?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Onicic
15
George Cosbuc s-a nascut la data de 20 septembrie 1866 la Hordou (Bistrita Nasaud) si a  murit  pe 9 mai 1918. A fost poet critic literar (ocazional) si traducator roman. Poezia sa apartine patrimoniului cultural national si, desi este considerat un poet care a scris poezii care se recitau la serbarile scolare sa populare, creatia sa il recomanda ca fiind un autor clasic al literaturii romane, un om cu gust literar desavarsit si un autor canonic. 
Primele notiuni despre invatatura le primeste de la taranul Ion Gurita, dintr-un sat vecin. De la acesta invata a citi inca de la varsta de 5 ani.
Poetul si-a inceput studiile la scoala primara din sat, in toamna anului 1871, pe care, din motive de sanatate le intrerupe in clasa I. Din toamna anului 1873, pentru clasele a II-a si a III-a urmeaza cursurile scolii din Telciu. Acolo invata germana de la unchiul sau Ion Ionascu, directorul scolii. In clasa a IV-a (1875), se află la Școala Normală din Năsăud, pe care o absolvă pe data de 21 iunie 1876. În toamna acestui an, Coșbuc se înscrie în clasa I a Gimnaziului Fundațional din Năsăud; de atunci datează și primele contacte cu operele literaturii române și universale: Lenau, Heine, Chamisso, Bürger și alții. La liceul din Năsăud predau profesori cu o pregătire serioasă, se punea accent pe studiul limbilor și al literaturilor clasice, încât Coșbuc și-a format aici o temeinică bază pentru cultura sa. Incepe sa scrie versuri si activeaza in societatea de lectura Virtus Romana Rediviva a gimnaziului , din clasa a V-a (1880-1881) ca membru extraordinar. In clasa VII-a , Cosbuc este ales vicepresedinte al societatii, iar la 2 octombrie 1883 devine presedinte. Publica in revista Muza someseana in 1882-1883 primele poezii. (Poti sa mai selectezi....sper ca te-am ajutat.)

Alte întrebări interesante