Limba română, întrebare adresată de Deniisa17, 9 ani în urmă

Imi puteti da va rog fragmente importante, scene semnificate si critici literare din povestea lui Harap-Alb de Ion Creanga , din Moara cu noroc de
Ion Slavici si din Hanul Ancutei ? Multumesc.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Tina842
3
Harap-Alb de I.Creanga -> Lipsa experientei il costa pe mezin propia identitae. Acesta este captivul spanalui in fantana , ceea ce simbolizeaza Infernul, moartea si renasterea. Juramantul contine chiar anticiparea propriului destin: va fi sluga spanului pana va muri si va invia din nou. Vasile Lovinescu considera ca numele eroului reprezinta amestecul de yin yang, adica echilibrul care se reface dupa ce ordinea lumii a fost stricata.
Moara cu norocde I.Slavici-> Lica, care este un bun psiholog si intuieste slabiciunea carciumarului, cea a banilor, reuseste sa-l convinga sa devina omul lui. Din momentul in care ''semneaza'' pactul cu Lica, Ghita incepe sa-si schimbe comportamentul fata de familie, devine brutal cu Ana si copiii, si incearca sa-si linisteasca mustrarile de constiinta. La inceput este convins ca toate compromisurile de factura morala sunt pt familie, ca ulteriori sa-i considere pe cei din urma o piedica insurmentabila in calea imbogatirii sale. Elena Filipas compara ''secnariul'' din Moara cu noroc cu cel al unui film western, iar carciuma poate fi comparata cu celebrul saloon.

Tina842: Cu placere. Da, se dau automat, cred. Nici eu nu prea stiu. Abia mi-am facut cont. Ti-as fi dat si la Hanul Ancutei, dar nu l-am studiat la scoala.
Deniisa17: ok multumesc mult oricum , mi.ai dat si idei de unde sa incep ca habar nu aveam
Deniisa17: din baltagul ai facut ?
Tina842: da
Tina842: Ingrijorata de lipsa lui Nechifor si de faptul ca nu a primit nicio veste de la el, Vitoriei incepe sa i se arate in vis anumite semne pe care ea le descifreaza intr-o cheie mitica, arhaica numai de ea stiute: il viseaza pe Nechifor calare, cu spatele intors, trecand spre asfintit o revarsare de ape. Intoarcerea spre asfintit simbolizeaza moartea. Un alt semn care ii potenteaza ingrijorarea este cocosul care se intoarce cu coada spre foc si cu pliscul spre poarta.
Tina842: Alexandru Paleologul plaseaza eroina (Vitoria Lipan) in lumea mitului comparand-o cu Isis, cea care intra in labirint pt regasirea fratelui si satului ei, Osiris.
Deniisa17: multumesc muuult si la ion de liviu rebreanu ai facut ?
Tina842: Exista in roman o scena semnificativa aflata in capitolul ''Sarutarea'' care defineste intr-un totul personajul, dar si raportul acestuia cu pamantul. Intr-o zi de primavara Ion se imbraca de sarbatoare si se duce sa vada locurile pe camp. Este strabatut de sentimente diverse, iar pamantul apare intr-o tripla ipostaza: apoteotica a puterii, ibovnica, stihie primordiala.
Tina842: Ingenunchiaza si saruta pamantul, iarcand se ridica observaca mainile sunt acoperite de pamant ''asemenea unor manusi de doliu''.
Tina842: George Calinescu considera ca in universul rural exista varianta de Ion, iar ideea de a obtine pamant prin casatorie era una obisnuita. Criticul condamna, nu ideea in sine, ci modul in care este pusa in aplicare.
Alte întrebări interesante