Limba română, întrebare adresată de xzecen68, 8 ani în urmă

Imi puteți face ca un fel de rezumat cu modul conjuctiv informatii despre el ca sa il învăț dau coroană​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de sc487819
2

Modul conjunctiv este un mod personal (predicativ) care exprimă o acțiune posibilă, realizabilă. Modul conjunctiv poate fi recunoscut ușor datorită conjuncției să, care se află în componența verbului. Conjunctivul are două timpuri: prezent și perfect.

Conjunctivul prezent se formează de la timpul prezent, modul indicativ, precedat de conjuncția să. La persoana a III-a singular și plural, conjunctivul se deosebește de indicativul prezent. (el/ei mănâncă – indicativ prezent, el/ei să mănânce – conjunctiv; el tace, ei tac – indicativ prezent, el/ei să tacă – conjunctiv)

Conjunctivul perfect este format din conjunctivul prezent al verbului a fi - forma să fi și participiul verbului de conjugat. Are aceeași formă pentru toate persoanele, la singular și plural.


xzecen68: vreau si la celelalte mod uri indicativ,imperativ
sc487819: Modul imperativ este un mod personal (predicativ) care exprimă o poruncă (imperativ își are originea în latinescul “imperare”, care înseamnă a porunci), un îndemn, o rugăminte sau un sfat. Prin verbele la acest mod, vorbitorul cere unei persoane sau unui grup de persoane să îndeplinească o acțiune. Imperativul are forme doar pentru persoana a II-a singular și plural. (vino tu, veniți voi; mănâncă tu, mâncați voi)
sc487819: Modul indicativ este un mod personal (predicativ) care exprimă o acțiune prezentată de vorbitor ca fiind reală
xzecen68: la Modul conditional Optativ
sc487819: Modul condițional-optativ este un mod personal (predicativ) care exprimă o acțiune dorită (optativ își are originea în latinescul „optare“, care înseamnă a dori) sau o acțiune realizabilă dacă este îndeplinită o anumită condiție. Atunci când exprimă o acțiune realizabilă, modul condițional-optativ este folosit în general în frază, condiția fiind o altă propoziție. Când exprimă o acțiune dorită, condiționalul-optativ este folosit în propoziții independente sau în propoziții principale.
Alte întrebări interesante