Fizică, întrebare adresată de maaaarii1, 9 ani în urmă

Imi puteti spune va rog cateva dezavantaje si avantaje la forta de frecare la alunecare?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de baiatul122001
5
Dezavantaje:
-se uzeaza piesele mobile ale masinilor
-vehiculele nu pot atinge viteza dorita din cauza fortei de frecare cu solul si aerul
-Lansarea rachetelor :in acest caz intervine forta de frecare cu aerul,deoarece rachetele sunt lansate cu
viteza foarte mare. In urma lansarii ,din cauza fortei de frecare,se producecaldura,iar din cauza acesteia rachetele sunt in pericol sa se supraincalzeasca sau chiar sa ia foc

Avantaje:
-Franarea vehiculelor :pentru aceasta la periferia rotii exista saboti (piese metalice speciale) care prin apasare pe marginea rotii franeaza rotatia rotii, sau placi de frana care apasa pe discul rotii.
-Deplasarea oamenilor:forta de frecare este un avantaj deosebit pentru deplasarea oamenilor. Fara implicarea fortei de frecare,acest proces nu ar exista. Conform ,, Principiului al treilea al miscarii ‘’ (fiecare actiune are o reactiune egala si opusa) , oamenii se pot misca numai daca pamantul pe care se deplaseaza le impinge inapoi piciorul cu o forta. Acum,conform acestei legi, suprafata de deplasare ar trebui sa ne impinga inapoi piciorul cu o forta. Dar daca ne miscam pe o suprafara perfect neteda,unde nu apare forta de frecare, corpul nostru ar neutraliza forta primita de la pamanat si oamenii ar putea cadea.
Alte întrebări interesante