Limba română, întrebare adresată de Gainaporumbaca, 8 ani în urmă

imi puteti traduce si mie cuvintele cursus honorum;;; comitia curiata;;;;; comitia tributa;;;;concilium plebis
trebuie in romana
ii urgenttt​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ariadnaxxxx
5

cursus honorum =  (termenul latin pentru „scara onorurilor”) reprezenta idealul vieții politico-sociale a oricărui cetățean roman din Roma republicană. În mod concret, însemna ierarhia funcțiilor publice (magistraturi) pe care le puteau deține cetățenii.

comitia curiata = a fost adunarea principală în primele două decenii ale Republicii Romane. În aceste prime decenii, oamenii din Roma erau organizați în treizeci de unități numite „Curiae” .Curiae erau de natură etnică și astfel erau organizate pe baza familiei romane timpurii sau, mai precis, pe baza celor treizeci de persoane originale clanuri patriciene (aristocratice).

comitia tributa = Adunarea tribală a fost o adunare formată din toți cetățenii romani convocați de triburi. În Republica Romană, cetățenii nu au ales reprezentanți legislativi. În schimb, s-au votat singuri pe probleme legislative în adunările populare.

Concilium plebis = Concilium Plebis a fost adunarea principală a vechii Republici Romane. Acesta a funcționat ca o adunare legislativă, prin care plebeii puteau adopta legi, alege magistrații și încerca dosare judiciare. Consiliul plebeian a fost inițial organizat pe baza Curiei. Astfel, a fost inițial o „Adunare Plebeiană de Curie”. 

Alte întrebări interesante