Limba română, întrebare adresată de elizacalinici, 8 ani în urmă

Imi spune cineva 3 figuri de stil si semnificatia lor din Freamat de Codru si Povestea Teiului de Mihai Eminescu

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
13

"Freamăt de codru" de Mihai Eminescu

  Epitetul "apa sună somnoroasă" are rolul de a indica sunetul calm transmis de apa care curge încet în codru, fiind conturată și o imagine auditivă. Eul liric încearcă introducerea cititorului într-un cadru feeric, liniștit.

  Personificarea "Cucu-ntreabă: - Unde-i sora/Viselor noastre de vară?" are rolul de a atribui păsării din codru trăsături omenești cu scopul de a mări expresivitatea textului și de a însufleți codrul. Prin intermediul personificării, eul liric își exprimă ideile, dorințele.

  Inversiunea "Teiul vechi un ram întins-a" are rolul de a mări expresivitatea textului și de a contura un limbaj artistic, deosebit.

"Povestea teiului" de Mihai Eminescu

  Epitetul "sufletul mi-e vesel" are rolul de a indica bucuria desăvârșită simțită de Blanca, care i se destăinuie tatălui ei. Acest epitet indică o mască a eului liric, una pozitivă, încântată de bucuriile vieții.

  Enumerația "Danțul, muzica, pădurea" are rolul de a indica ce apreciază și îndrăgește cel mai mult Blanca, iar prin această destăinuire este conturată și masca eului liric fericit, impresionat de frumusețea dansului, muzicii și pădurii.

  Repetițiile "Tot mai tare și mai tare", "Mai aproape, mai aproape" au rolul de a impresiona cititorul, de a mări expresivitatea textului, mărind suspansul dat de imaginea auditivă a cornului care răsună.

Alte întrebări interesante