Matematică, întrebare adresată de Kaizen, 8 ani în urmă

Impartirea polinoamelor

Aratati ca restul impartirii polinomului f la g este egal cu 0.

f = x^4 - x³ - 4x² + 2x +4

g = x - √2

Ma incurca acel radical. Cum le pot imparti?


GreenEyes71: Nu trebuie să le împarți, trebuie doar să folosești teorema lui Bezout. Calculează f(√2), vei obține că este egal cu 0, ceea ce trebuia demonstrat. Citește și învață teoria, formulele, fără ele nu ai șanse prea mari.
GreenEyes71: f(x) = Q(x)(x -- √2) + R, unde Q(x) este câtul împărțirii, iar R este restul împărțirii. Pentru a-l afla pe R, nu este nevoie de împărțirea polinoamelor, ci în relația de mai sus dacă iei x = √2, atunci obții că f(√2) = Q(√2)*0 + R, deci R = f(√2), iar f(√2) = 0, asta vei obține din calcule. Poți face și prin împărțirea polinoamelor, dar este mult mai greu. Caută și folosește soluțiile simple și rapide, nu pe cele grele. Înțelegi ?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de GreenEyes71
2
Salut,

Nu trebuie să le împarți, trebuie doar să folosești teorema lui Bezout. Calculează f(√2), vei obține că este egal cu 0, ceea ce trebuia demonstrat.

f(X) = Q(X)(X -- √2) + R, unde Q(X) este câtul împărțirii, iar R este restul împărțirii. Cum X -- √2 este polinom de gradul I, restul are gradul 1 -- 1 = 0, deci R este o constantă.

Pentru a-l afla pe R, nu este nevoie de împărțirea polinoamelor, ci în relația de mai sus dacă iei X = √2, atunci obții că f(√2) = Q(√2)*0 + R, deci R = f(√2), iar f(√2) = 0, asta vei obține din calcule.

Ai mare grijă: la polinoame, X-ul se scrie peste tot cu literă mare, nu așa cum ai scris tu în enunț. Dacă așa îți apare în carte/manual/culegere, atunci exact așa trebuie să scrii și tu, bine ?

Poți face și prin împărțirea polinoamelor, dar este mult mai greu. Caută și folosește soluțiile simple și rapide, nu pe cele grele.

Green eyes.

Kaizen: Multumesc frumos pentru raspuns, dar si pentru sfaturile oferite! Am ra reiau teorema lui Bezout. Va doresc o zi frumoasa!
GreenEyes71: Să crești mare !
Alte întrebări interesante