Chimie, întrebare adresată de 12345678910111, 9 ani în urmă

importanta nemetalelor in viata omului

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mircealex
64
Oxigenul (O) este extrem de important in procesul respiratiei. Fara oxigen, organismul nostru nu ar putea produce suficienta energie pentru a ne sustine activitatile zilnice si am muri. Neuronii (o parte din celulele creierului) mor in circa 3 minute daca nu au oxigen si glucoza.
Carbonul (C), hidrogenul (H) si azotul (N) sunt elementele chimice care alcatuiesc proteinele corpului nostru (pielea noastra e facuta din proteine, organele noastre, muschii nostrii etc.). C si H compun glucidele (glucoza, spre exemplu) si lipidele (colesterol, testosteron, estrogen etc.). De asemenea, C, N, O, dar si fosforul (P) alcatuiesc ADN-ul si ARN-ul din celulele noastre. ADN-ul si ARN-ul sunt moleculele care directioneaza sinteza (crearea) proteinelor,felul in care noi aratam si functionam datorandu-se in cea mai mare parte acestor doua molecule.
Desi nu e necesar, ar fi frumos si respectuos daca ai formula intrebarile viitoare intr-o limba romana mai elevata. Spre exemplu, puteai sa intrebi simplu, "Care este importanta nemetalelor in viata omului?", in loc sa insirui cuvinte fara sa alcatuiesti o propozitie, asa cum ai facut. Nu ti-o zic cu rautate, ti-o zic cu intentia de a te ajuta.

mircealex: Completare: oxigenul intra de asemenea in compozitia proteinelor, glucidelor, lipidelor si acizilor nucleici (ADN si ARN).
Alte întrebări interesante