Chimie, întrebare adresată de 123magduta, 8 ani în urmă

importanța substanțelor(proteine,glucide,lipide) pentru dezvoltarea armonioasa a adolescentului
(Eseu/informație)
VA ROG MULT DAU COROANA!!​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alexandra155v
1

Răspuns:

niste informatii care poate te ajuta

Energia (caloriile) și proteinele sunt esențiale în dezvoltarea pubertară. Adolescentii au nevoie de aproximativ 2500 de calorii/zi, pentru a indeplinii dezvoltrea armonioasa a organismului.

Glucidele au in organism in primul rand rol energetic. Glucoza, forma sub care sunt utilizate glucidele de organism, este transformata in CO2, H20 si ATP (acid adenozin trifosfat) rapid si fara alti produsi reziduali prin glicoliza, iar in legaturile fosforice din ATP este inmagazinata energia necesara mai departe pentru procesele de anabolism din timpul pubertatii (creste, deszvoltare oase muschi etc). 1 gram de glucoza produce 4,1 kcal. + glucoza reprezinta singura sursa de energie pentru neuroni. Glucidele absorbite de organism in exces sunt depozitate sub forma de glicogen in ficat si muschi sau sub forma de lipide ca rezerva pentru momente de efort fizic intens.

Un alt rol al glucidelor este cel plastic, ele reprezentand o componenta principala in membranele celulare. In timpul pubertatii evident celulele se divid pentru a se forma si dezvolta tesuturile adolescentului in crestere, astfel incat o cantitate marita de glucide este necesara.

Cel de- al treilea rol este cel functional, anumite functii indeplinindu-se prin intermediul unor structuri glucidice. In interiorul nucleului celuleor se afla ca de exmplu acizii nucleici, acizi dezoxiribonucleici/ ADN si acizi ribonucleici/ ARN, in alcatuirea carora se afla pentozele riboza si dezoxiriboza. Fara acestea ei nu si- ar mai putea indeplini functiile, nu ar mai putea păstrarea informației genetice (adn si arn) necesara dezvoltarii organismului sau sintetiza proteine (arn)

Asemenea glucidelor lipidele au ca rol principal cel energetic, reprezentand principalul rezervor energetic in organismul uman. 1g lipide- 9,3 kcal, lipida este transformata in glucoza in momentele de efort fizic intens prin gluconeogenza, si este folosita mai departe pentru a obtine ATP.

In cea ce priveste rolul lor plastic, lipidele intra in componenta tuturor membranelor sub forma de lecitina sau a fosfolipidelor din plamalema, si sunt necesare in timpul diviziunilor celulare intense din timpul pubertatii pentru dezvoltarea tesuturilor.  (plus au rol protector- in loja perineala protejeaza rinichii de a se lovii de oasele din spate/ in oribita ochii de craniu; si rol termoizolaror cand ne referim la lipidele subcutanate=tesut adipos;  dar nu prea stiu sa o leg de pubertate)

Functional, lipidele, sub forma decolesterol, reprtezinta precursori ai unor hormoni esentiali pentru dezvoltare, hormonii steroizi. Printre acestia, hormionii sexosteroizi produsi de corticosupraenala estrogeni si androgeni (similari cu cei sintetizati in gonoade ai caror actiune o completeaza) sunt responsabili de aparitita si dezvoltarea caracterlor secundare. Ei determina la baieti ingrosarea vocii, cresterea barbii si a mustatiilor, dezvoltarea laringelui si dezvoltarea scheletului si a masei musculare. Iar la fete, stimuleaza dezvoltarea glandei mamare, depunearea lipidelor pe solduri si pe coapse. etc.

Proteinele au ca rol principal cel plastic, alcatuind componente principale in oasele si cartilajele in dezvoltare ale adolescentului, oseina si condrina. De asemenea in proteinele compun citoscheletul din interiorul citoplasmei celulare, ce conferă celulei formă proprie și susținere organitelor celulare.

Din punct de vedere functional proteinele intra in componenta substantelor active (enzime, hormoni hemoglobina etc)  necesare adolestentul;ui in crester. In hemoglobina din hemtii intra proteine in alcaturiea, ce se leaga de oxigenul difuzat prin alveolele pulmonare, si il transporta mai departe la tesuturile organismului.

(energetic nu prea conteaza ca e ca la celelate doar ca in cazuri extreme, cand s au terminat toate rezervele, adica nu prea are treaba specific cu pubertatea)

Cocluzie generica:  eu cam stau prost la capitolul romana deci nici nu o sa incerc.

Si cu siguranta nu da copy paste fara sa verifici greselile gramaticale mai intai.

Alte întrebări interesante