importanta tipurilor de ape . apa minerala. apa de ploaie. apa de izvor. apa de robinet. apa distilata.
Răspunsuri la întrebare
Apa este cel mai important aliment motiv pentru care, începând din 2010, Națiunile Unite au inclus în drepturile universale ale omului dreptul la apă în condiții de siguranță.
1. Apa minerală naturală
Prin ”apă minerală naturală" se înțelege apa pură din punct de vedere microbiologic, care îşi are originea într-o pânză freatică sau într-un zăcământ acvifer subteran şi care provine dintr-o sursă exploatată prin una sau mai multe emergenţe naturale sau foraje. Aceasta poate fi plată sau carbogazoasă
Apa minerală naturală poate fi distinsă clar de apa de băut oobişnuită prin următoarele:
a) prin natura sa, caracterizată prin componenţii săi minerali, oligoelemente sau alţi constituenţi şi, după caz, prin anumite efecte;
b) prin puritatea sa originară;
c) ambele caracteristici fiind menţinute intacte datorită originii subterane a apei de acest tip, care a fost protejată împotriva tuturor riscurilor de poluare;
2. Apă de ploaie
Apa de ploaie are foarte multe proprietăţi, fiind benefică atât pentru sănătate, cât şi pentru gătit ori spălatul vaselor.
Deoarece este lipsită de calcar, apa de ploaie este mult mai sănătoasă pentru organism, este perfectă pentru băut şi pentru gătit.
Apa de ploaie poate fi uşor folosită şi pentru spălatul vaselor, în băi pentru duşuri, toalete şi este foarte bună pentru udarea plantelor de apartament sau a legumelor din grădini.
Datorită purităţii apei de ploaie, aceasta poate fi utilizată fără probleme în casă, instalaţiile nu vor avea de suferit, ba chiar mai mult, ajută la economisirea detergenţilor, deoarece cei mai mulţi detergenţi conţin substanţe pentru dedurizare, lucru ce nu este necesar în cazul apei de ploaie.
În caz că dorim să colectăm această apă, este necesară folosirea unor recipiente sterile pentru a nu pierde din proprietăţi. Cu ajutorul jgheaburilor şi al unor recipiente speciale, apa de ploaie poate fi colectată şi folosită fără probleme. Aceasta trebuie păstrată la temperaturi de maximum 10 grade, într-un loc fără lumină.
3. Apă de izvor
Apa de izvor se alimentează din rezervoare adânc sub pământ. Aceste rezervoare protejează apa de poluare.
De regulă, este apa de suprafață care s-a scurs prin straturile de rocă de suprafață și s-a depus în bazine subterane. În unele cazuri, acest lucru s-ar fi putut întâmpla cu mult timp în urmă.
Așadar, apa de izvor nu are, în general, nimic de-a face cu sursele naturale de apă, ci este în principal apă subterană.Deoarece este stocată adânc sub suprafață, apa de izvor este bine protejată împotriva contaminării. În drumul său prin straturile superioare de rocă, apa de izvor a fost filtrată de mai multe ori până a fost depozitată în bazinul colector și, prin urmare, este foarte pură.
Printre altele, acest lucru stipulează că apa de izvor trebuie să aibă o puritate naturală. Pentru a fi considerată apă de izvor, apa trebuie să îndeplinească anumite criterii:
● temperatura sursei
● compoziția apei
● caracteristici generale, definite
Aceste valori trebuie să corespundă foarte precis specificațiilor specificate. Ele pot fluctua într-un interval foarte restrâns, deoarece acest lucru nu poate fi evitat cu apă naturală. În special, cerințele microbiene (bacteriile din apa potabilă) sunt mai stricte decât pentru apa potabilă.
4. Apă distilată
Apa distilată este apa din care impuritățile au fost eliminate prin procesul de distilare, care presupune fierberea apei (vaporizarea) și apoi condensarea vaporilor obținuți într-un anumit recipient.
De asemenea, alte procese de obținere includ deionizarea și osmoza inversă.
Prin intermediul osmozei inverse (OI) se obține apa distilată cea mai pură.În laboratoarele chimice și biologice, dar și la nivel industrial, sunt folosite variante mai ieftine ale apei distilate, precum apa deionizată. În cazul în care acestea nu sunt destul de pure, se folosește apa distilată în schimb.