Fizică, întrebare adresată de xbogdy1, 9 ani în urmă

In ce caz fortele de frecare dintre doua placi de plumb sunt mai mari?Atunci cind sunt slefuite sau neslefuite?Argumenteaza

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de wildramen
16
Ai văzut vreodată un cuțit de pâine? El este special pentru pâine dacă are dinții complet zimțați, ca cei pe care îi are un ferăstrău.

Atunci când ai denivelări pe o suprafață, suprafața aceea va genera mai multă forță de frecare decât dacă nu ar avea denivelări. Asta pentru că fiecare denivelare generează o forță numită forță de presiune, iar forța de presiune este scrisă matematic ca  \frac{Forta}{Suprafata} . Cu cât ai o suprafață mai mică, cu atât forța aia pe care o exerciți e mai mare. De asta acele și lucrurile ascuțite în general împung ușor orice material - vârful lor generează o forță uimitoare din cauza suprafeței lor mici.

Ca să revin la subiect, cu cât ai mai multe denivelări, cu atât se generează mai multe forțe mici de presiune care se transformă ușor-ușor în forță de frecare. Când nu sunt șlefuite, au denivelări.

În concluzie, suprafețele neșlefuite (denivelate) a două corpuri vor genera o forță de frecare mai mare decât dacă sunt șlefuite, sau nu au denivelări.
Alte întrebări interesante