Istorie, întrebare adresată de tiodaubine, 9 ani în urmă

In ce măsura Carpații i-au unit sau despărțit pe români? ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de albatran
2

Răspuns:

In masura in care problema este vazuta de romani sau de catre ne- prietenii  romanilor

Explicație:

Teoria pro-romaneasca sustine ca românii, de la daci si romani incoace,  s-au format in spatiul 'carpato- danubiano- pontic", deci ca romanii alcatuiesc un popor unitar pt care arcul carpatic este coloana vertebrala.Vezi titulatura lui Mircea cel batran, in care apare explicit  "Țări " "de pestre munti" ca a Almasului sau Fagarasului.

Teoria pro europeana (cu componentre de cultura si religie ce reverbereaz f.puternic si astazi) sustine ca muntii Carpati ar fi o barierra care ar separa Europa civilizata (vestica) de teritoriile stapanite de turci si slavi, orientali si cumva de un alt tip de civilizatie, ca sa ma exprim corect politic.Deci ca munti i-ar DESPARTI culturi si populatii deci si  pe romani, chiar daca sunt de aceeasi nationalitate.

In perioda de formare a poporului român (sfarsit Antichitate si Ev Mediu Timpuriu) Carpatii constituiau o bariera geografica semnificativa, similar Pirineilor pentru franci , Alpilor pt elvetieni, Uralilor, pentru rusi.

In acea perioada a statelor mici independente sau supuse Imperiilor in transformare si  migratorilor din stepe, diferitele comunitati de romani au fost separate administrativ, sau  ca vasalitate. Statele sau  formatiunile militare dominante (unguri, slavi, bulgari, tatari) se oprea pe Carpati, jefuind si supunand fiecare ce români prindeau pana in munti: hunii si maghiarii la vest, slavii si tatarii la sud si est.Episodic cand romanii se organizau, puteau opune rezistenta si infiripa propriile formatiuni statele, pe model slav : cnezate, voevodate in Transilvania, Maramures.Acestea nu au avut succes in fata unor popoare mai razboinice (ca maghiarii, polonezii, turcii) sau mai organizate ca germanii (prin cavalerii teutoni si sasii adusi sa colonizeze Transilvania, catre au impus cultura , limba si religia lor, romanii nefiind recunoscuti ca natie ( vezi Unio Trium Natiorum in care romanii MAJORITARI NU erau inclusi ) sau ca religie (ortodoxa).

Romanii insa, prin ocupatia traditionala (oieritul- 'Caci taica-tu a fost cioban, bunicul tau a fost Traian , si-n țara asta te-ai nascut sa fii stapan, nu uita ca esti român", este un astfel de cantec al populatiei romanesti...traditionale istoric), nu doar  s-au refugiat in munti in fata navalitorilor veniti ULTERIOR. Ci au si pastrat legatura umana, genetica, lingvistica, parctic NATIONALA, trecând crestele Carpatilor. Organizat, ca la infiintarea 'marcii" Moldova de catre Dragos Voda, sau doar prin inrudiri locale cu ocazia sarbatorilor precrestine , integrate ulterior in crestinism gen nedei sau targuri de fete ce aveau loc la poalele muntilor.

Indeosebi in  Transilvania dominata in orase de maghiar si sasi, romanii s-au refugiat in sate si la munte (" Tu Ardeal, tu Ardeal, iti suntem oșteni, Templu sfânt, templu sfânt, Muntii Apuseni " suna tot una astfel de cantec vechi).

in perioada de formare a natiunilor moderne, cea  a revolutiilor de la 1848, Carpatii au fost o PUNTE nu o bariera, numerosi patrioti si  piloni ai culturii romanesti trecand prin "portalul" Carpatilor pt concretizarea unei 'uniri in cuget si simtiri' ce avea sa vina mai tarziu( N Balcescu, Mihai Eminescu, Ciprian Porumbescu).

In WW I, cel al Marii Uniri,  cantecul care a inflacarat pt o clipa istorica romanii "sudisti" a fost "Treceti batalioane române Carpatii".

Concluzie

Practic Carpatii au UNIT pe romani.Insasi cei care afirma ca ii separa, ii folosesc  ca sa separe o entitate (natia romana ) recunoscuta implicit.

Nu poti incerca sa "desparti" decât ceva ce este IMPREUNA.

Intr-o Europa care isi cauta drumul daca va mai fi sau nu a natiunilor, este alegerea si responsabilitatea generatiei voastre daca aceasta despartire va avea loc sau nu.

Alte întrebări interesante