Biologie, întrebare adresată de elisabethn, 9 ani în urmă

In ce mod pasarile calatoare stabilesc cind e timpul plecarii in tarile calde?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de relenschidaniela
36
Modul in care se orienteaza pasarile in timpul migratiei ramane unul dintre marile mistere ale stiintei. Mai multe explicatii au fost propuse in decursul timpului, cele mai larg acceptate azi fiind cele care sustin ca pasarile se orienteaza cu ajutorul campului magnetic terestru.

O ipoteza indrazneata, de data recenta, sustine ca pasarile ar percepe acest camp de forta printr-un soi de sinestezie. La om, termenul de sinestezie desemneaza o asociere bizara de senzatii de natura diferita - exista, de pilda, oameni care, la auzul unor anumite sunete, vad anumite culori; evident, e o anomalie, rar intalnita si inca prea putin studiata. Conform ipotezei mentionate, pasarile ar "vedea" liniile campului magnetic terestru sub forma unui desen suprapus peste peisaj, iar orientarea acestor linii le indica directia ce trebuie urmata. cea mai logica explicatie, parerea mea :)) :*

relenschidaniela: pe langa asta, "ceasul" natural de care pasarile dispun, le da semnalul cand e verea sa migreze. acestea sumt nevoia de caldura, orientandu-se dupa acele"linii magnetice" pentru a ajunge in locuri mai calde , cu hrana .
Răspuns de Bozgorica
22
Acestea au un simț dezvoltat si simt faptul ca trebuie sa se mute in alt loc la venirea anotimpului rece...Ele sunt invatate de mici ca acolo trebuie sa mearga si avand o memorie buna continua traditia mutarii :) 
Sper ca acest raspuns e corect si ca te-a ajutat! 

relenschidaniela: pasarile nu au memorie, ele merg din instinct in locurile unde exista hrana si caldura :*
Bozgorica: :*
elisabethn: Mersi
Alte întrebări interesante