Limba română, întrebare adresată de mihaelarinja707, 8 ani în urmă

• În compozitia ta, vei realiza următoarele cerinţe: ghos 1. Relevarea valorilor etice şi morale pe care le promovează naratoru 2. Extragerea, din text, a 2 idei ale naratorului, pe care le împărtășe tu, argumentîndu-le. Interpretarea atitudinii personajului narator față de Ana. Formularea unor concluzii privind semnificația general-umană a iub Exprimarea atitudinii proprii față de ideea formulată în segme subliniat. în baza fragmentului luntrea lui Caron de Lucian Blaga​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ionion2077
0

AM FĂCUT 2 LUCRĂRI

Răspuns:

În lucrarea “Luntrea lui Caron”, scrisă de Lucian Blaga, personajul narator este descris amplu din mai multe puncte de vedere. Spre exemplu pe tot parcursul lucrării el relevă anumite valori etice și morale cum ar fi dorul față de țară, care s-a acumulat în decurs de mai mulți ani petrecuți peste hotarele ei.

Una dintre idei pe care o împărtășesc cu naratorul este aceea în care se vehiculează o presupusă întâlnire cu o “necunoscută” care ar putea cu dragostea lor “să înflorească supremul cântec”. Desigur că dragostea o poți întâlni oriunde, uneori pe neașteptate, alteori fără să dorești, dar această idee îmi este aproape de suflet, deoarece și eu, la rândul meu, am trecut de mai multe ori prin situația dată.

O altă idee a naratorului o pot deduce din următoarea secvență: “Sfâșierile lăuntrice de după despărțire iau repede sfârșit”. Prin acest fragment se înțelege că o despărțire este mereu dureroasă, dar viața nu se oprește la o persoană care nu împărtășește aceleași sentimente commune. Da, este dureros, însă timpul le așează pe toate la locul său și aceste “sfâșieri lăuntrice” trec pentru totdeauna.

Atitudinea autorului față de Ana este una pozitivă. El este îndrăgostit de ea și nu își poate lua gândul de la ea: “era focul amintirilor după care tânjeam”; “Imaginea ei îmi revenea … ca obsesia unui cântec”. În adaos el o considera un simbol al Inaccesibilului, întrucât ei erau departe unul de celălalt și ea nu răspundea la răvașele lui.

Iubirea este cel mai frumos sentiment, care face schimbări imense în gândire și comportament dacă este împărtășită de ambele părți.

Imaginea iubitei ar fi putut ușor să fie dată uitării, dacă naratorul și-ar fi dorit asta, însă el singur nu dorea aceasta și făcea tot posibilul ca să o mențină ca o amintire plăcută în mintea sa.

Anexe:

ionion2077: Nu ştiu dacă o să înțelegi da sper să meargă
Alte întrebări interesante