Fizică, întrebare adresată de hermonieginger5750, 8 ani în urmă

În figura 20 sînt reprezentate axa optică principală MN a lentilei, obiectul AB şi ima- ginea lui virtuală A,B,. Determină prin con- strucţie geometrică poziția, tipul şi focarul principal ale lentilei. ​.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de StefanM
7

Constructia imaginii unui obiect liniar in lentilele subtiri se reduce la construirea imaginilor punctelor lui extreme. Pentru aceasta ne folosim de proprietatile principale ale razelor de lumina incidente pe lentila. Imaginea obiectului se caracterizeaza în funcție de trei aspecte:

  • reala sau virtuala
  • dreapta sau resturnata
  • marita, micsorata sau egala cu obiectul

Pentru a construi imaginea punctului extrem B, ne folosim doar de doua raze incidente ce provin din acest punct: raza care este paralela cu axa optica principala (raza 1 de pe desen) și raza care trece prin centrul optic O al lentilei (raza 2 de pe desen).

Conform graficului din Fig. 20:

Deoarece razele refractate 1´ și 2´ nu se intersecteaza, ci se intersecteaza numai prelungirile lor, imaginea obiectului AB, in cazul dat, este virtuala.

Cand obiectul se află la o distanta mai mica decat distanta focala de lentila convergenta (d < F), imaginea lui este virtuala, dreapta și marita.

Un altg exercitiu gasesti aici: https://brainly.ro/tema/358933

#SPJ1

Anexe:
Alte întrebări interesante