Limba română, întrebare adresată de ddobrescu32, 8 ani în urmă

in opera Alexandru Lăpușneanu analizează raportul dintre realitate și ficțiune în această nuvelă, explicând totodată motivul pentru care, în mai multe rânduri, autorul ,,ocolește” sau ignoră cu bună știință informația de natură strict istorică.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
4

Salut!

Raportul realitate-ficţiune este o trăsătură esenţială a oricărui text literar. Deşi el este cel mai evident în textele de literatură fantastică, chiar şi operele realiste îl evidenţiază, ştiut fiind faptul că într-un roman / nuvelă realistă doar geneza este constituită din fapte reale, opera în sine constituindu-şi firul epic pe principiul mimesisului si pe cel al verosimilităţii.

Nuvela istorică Alexandru Lăpuşneanul respectă ideologia romantică, inspirându-se din trecutul istoric al neamului, în prezentarea celei de-a doua domnii a lui Alexandru Lăpuşneanul. Se poate astfel aduce în discuţie şi distincţia persoană - personalitate - personaj, referitor la statutul domnitorului. Persoana istorică re prezentată de Alexandru Lăpuşneanul se poate reconstitui din surse cum ar fi cronica lui Grigore Ureche (Letopiseţul Ţării Moldovei) sau din alte documente istorice ale epocii din care se desprinde portretul unui domnitor autoritar, strateg, al unui politician abil, ale cărui gesturi de pedepsire a boierilor nu sunt cu nimic mai spectaculoase decât cele ale lui Ţepeş sau Ştefan cel Mare (despre care se ştie că a ucis peste 60 de boieri într-un mod similar cu cel al lui Alexandru Lăpuşneanul).

Nuvela se încadrează în categoria prozelor romantice.

Sper că te-am ajutat! Succes în continuare! :)

(O coroniță m-ar ajuta foarte mult)

Alte întrebări interesante