Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

In paduri trasnesc stejarii! E un ger amar, cumplit!
Stelele par inghetate, cerul pare otelit,
Iar zapada cristalina pe câmpii stralucitoare
Pare-un lan de diamanturi ce scârtâie sub picioare.

Fumuri albe se ridica în vazduhul scanteios
Ca inaltele coloane unui templu maiestos,
Si pe ele se aseaza bolta cerului senina
Unde luna isi aprinde farul tainic de lumina.

O! tablou maret fantastic!... Mii de stele argintii
In nemarginitul templu ard ca vecinice faclii.
Muntii sânt a lui altare, codrii organe sonoare
Unde crivatul patrunde, scotand note-ngrozitoare.

Totul e în neclintire, fără viata, fără glas;
Nici un sbor în atmosfera, pe zapada - nici un pas;
Dar ce vad?... In raza lunii o fantasma se arata...
E un lup ce se alunga dupa prada-i spaimântata!
a) Pornind de la ele picteaza tabloul pe care ti-l inspira lectura poeziei Mezul ierni.
b) Extrageti pe trei coloane substantivele, adjectivele, verbele din text. Ce parte de vorbire predomina? Cum explici aceasta situatie?
c) Grupeaza in serii sinonime cuvintele din poezie.Ce deosebire observi intre cuvintele care intra in aceeasi serie sinonimala?
d) Comenteaza ultimele doua versuri ale poeziei.
e) Ce rol au in poezie cuvintele iar, si , dar?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de veronicacotova
21
d)raspuns strofa a treia. Vederea acestui templu grandios, aproape ireal, starneste admiratia si uimirea poetului: 'O! tablou maret, fantastic!' El se simte coplesit de frumusetea si grandoarea naturii hibernale: 'Mii de stele argintii /In nemarginitul templu ard ca vecinice faclii.' Purtatoare ale luminii vesnice, stelele par niste faclii stralucitoare care ard pentru eternitate. Continuand descrierea naturii ca un templu urias, poetui compara muntii cu altarele acestuia, iar codrii cu niste 'organe sonoare' in care crivatul face sa rasune o muzica ce trezeste spaima: 'Muntii sunt a lui altare, codrii organe sonoare / Unde crivatul patrunde, scotand note-ngrozitoare'.Strofa a patra. Tabloul nocturn al iernii este incremenit, pustiu si tacut: 'Totui ein neclintire, fara viata, fara glas; / Nici un zbor in atmosfera, pe zapada nici un pas'. Aspectul naturii lipsite de viata si de miscare este accentuat de repetitia cuvintelor: 'fara viata, fara glas' sau a cuvintelor 'nici un', accentuand absenta oricarui zbor in vazduh sau a urmelor pe zapada: 'Nici un zbor in atmosfera, pe zapada nici un pas'.In acest peisaj neclintit si tacut, poetului uimit si neincrezator i se dezvaluieurma vietii, in lumina lunii, ca o fantasma apare un lup alergand dupa pradainspaimantata: 'Dar ce vad? in raza lunei o fantasma se arata / E un lup ce se alunga dupa prada-i spaimantata!'. Apartia vietii si a miscarii dinamizeaza tabloul, il face mai putin inspaimantator. Sentimentul de incordare si teama se risipeste, poetul admira privelistea nocturna care se insufleteste.a)raspunsTabloul redat in text ne sugereaza un anotimp friguros al iernii in plina manifestare.Acest pastel este alcatuit din 4 catrene.In prima strofa, autorul descrie gerul „amar, cumplit” dintr-o noapte geroasa de iarna, care transforma complet natura.Gerul este atat de puternic, incat „trasnesc stejarii” in padure. Inghetul cuprinde pana si stelele si cerul.In fata acestei frumuseti a naturii incremenite, poetul isi exprima incantarea.Albul, sugerat prin imagini vizuale, acopera intreaga fire.Imaginea tabloului este statica.In strofa a doua, poetul prezinta o imagine monumentala a iernii, cu ajutorul imaginilor vizuale.Maretia tabloului naturii este redata sub forma unui „templu maiestos” care are dreptcupola „bolta cerului senina”, iar dreptcoloane  inalte „fumuri albe”.In acest templu urias luna isi aprinde „farul tainic de lumina”, sporind frumusetea rece a peisajului.In strofa a treia, poetul isi exprima uimirea si admiratia in fata acestui tablou incantator, ireal:              „ O! tablou maret, fantastic”.In acest templu „ard ca vecinice faclii” mii de stele, iar muntii sunt „altare” si codrii sunt orgi sonore. Tabloul naturii pare sacru.


veronicacotova: adjectivele-amar,cumplit,inghetate ,otelit,albe,scinteios,inaltele,maiestos,SENINA,tainic,maret,fantastic,argintiu,nemarginit,vecinice,ingrozitoare,faraviata,fara glas,spaimintate
Utilizator anonim: si verbele te rog
veronicacotova: verbele-trasnesc,scinteie,se ridica,se aseaza,isi aprind,ard,patrunde,vad,se arata,se alunga
Utilizator anonim: daca mai stii la ceva spune-mi si mie
Utilizator anonim: te rog
Utilizator anonim: :)
veronicacotova: partea de vorbire care predomina in text este adjectivul
veronicacotova: sinonimele cristalina-stralucitoare;maret-fantastic;templu-altare
veronicacotova: uite mai sus tiam scris la d)
veronicacotova: la primu raspuns care lam scris
Alte întrebări interesante