Limba română, întrebare adresată de Anaharjaba, 8 ani în urmă

In poemul "Luceafărul" de Mihai Eminescu simbolul ochiului apare de 11 ori, si, de aceea, poate fi considerat un simbol central. Noteaza posibilele semnificatii pe care le are acest simbolul in secventele lirice propuse

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de GabrielaCarpiuc
2

Răspuns:

În textul "Luceafărul" motivul ochiului poate avea semnificații diverse. O primă explicație a apariției repetitive a motivului poetic poate fi modul în care este privită iubirea: fata de împărat o vede ca fiind ceva naiv, copilăresc, simplu, pe când Luceafărul analizează existența iubirii și are o perspectivă a geniului (pentru el, iubirea terestră este ludică, fără a avea un scop măreț). De asemenea, ochiul poate semnifica atât claritatea, cât și neclaritatea, întrucât tânăra fată pare că știe ce vrea de la viață, o iubire ca-n povești, iar Luceafărul este "orb", se lasă ispitit în mrejele fetei, pentru ca, după vizita la Demiurg, să își dea seama de intențiile fetei.


GabrielaCarpiuc: In textul "Luceafarul" oglinda apare ca simbol al sinelui, întrucât reflectă în totalitate omul. Deși încercăm să ascundem adevarata noastră natură, atunci când privim în oglindă ne vedem pe noi, cei necenzurați, reali, astfel că acest obiect aparent nesemnificativ are un mesaj mai profund decat credem.
Alte întrebări interesante