Limba română, întrebare adresată de andreipaul999, 9 ani în urmă

In poezia Emotie de toamna de Nichita Stanescu se construieste un "decor" care cuprinde atat elementele cosmice. Comentati semnificatia pendularii eului liric intre acestea.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andreeadeea01
16
Eul liric este prezent în poezia ”Emoție de toamnă” de Nichita Stănescu, atât în cadrul cosmic cât și în cel terestru.
În prima partea a poeziei, eul liric se regăsește prin cadrul terestru (”...acoperă-mi inima cu ceva/ cu umbra unui copac...”). Apoi, din acest cadru își ia avânt și ajunge la cel cosmic ( ”Mă tem că n-am să te mai văd, uneori,/ că or să-mi crească aripi ascuţite până la nori”). După această bruscă trecere, el revine la planul terestru (”Şi-atunci mă apropii de pietre şi tac,/ iau cuvintele şi le-nec în mare.”). Când credeam că eul liric va rămâne aici, la planul terestru, fiind aproape de sfârșitul poeziei, acesta se reîntoarce brusc la planul cosmic, rămânând acolo...(”Şuier luna şi o răsar şi o prefac/ într-o dragoste mare.”).
Aceste argumente amplifică pendularea eului liric în această poezie, felul cum poetul a știut să manevreze cuvintele astfel încât sentimentel lui să fie transmise direct, prin intermediul eului liri, în cele două cadre, terestru și cosmic.


andreeadeea01: Nu este copiată de pe net, am avut și eu aceeași temă iar porfesoara mea a zis că este perfect comentariul. Pe al tău l-am modificat puțin față de cum l-am scris pe al meu originanul.
andreipaul999: Multumesc xD
andreeadeea01: Nu ai pentru ce!
andreeadeea01: Îmi poți da, te rog, ”CEL MAI BUN RĂSPUNS”? Am nevoie de încă 4 de acest fel ca să devin ”EXPERT”... Dacă vrei. Mersi anticipat!
Alte întrebări interesante