Limba română, întrebare adresată de Mihay10, 8 ani în urmă

In poezia Intr-un lac, peisajul se contureaza prin utilizarea unor cuvinte apartinand lexicului familiar, casnic, "nepoetice". Ce efect crezi ca are folosirea acestora in text?​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Leonard
54

Salut!

În poezia „Într-un lac”, de Tudor Arghezi, peisajul nocturn se conturează prin folosirea unor cuvinte aparținând lexicului familiar, casnic, „nepoetic”: luna „limpezește și își spală (...) farfuria goală”, „porțelanu-având o pată/de argint necurățată”, „blidul nu i-a mai intrat”, „vătămat de-o știrbitură”.

Arghezi deschide un nou drum în lirica românească, aducând în poezie expresii aparent dure, șocante, aspre, nepoetice, contrastând cu gingășia, muzicalitatea, melancolia, armonia descrierilor naturii, așa cum le întâlnim la Mihai Eminescu.

Efectul lexicului utilizat de Arghezi este cel de surpriză, de ușoară violență și aparentă brutalitate, dar totodată obținând un altfel de frumos prin aplecarea sa asupra tuturor cuvintelor din limba română, de la arhaisme și cuvinte familiare, casnice, până la neologisme, folosind termeni care, la prima vedere, surprind prin elemente mai puțin agreabile: „porțelanu-având o pată/de argint necurățată”.

Când vorbim despre lexicul folosit de Tudor Arghezi, vorbim în primul rând de o estetică a urâtului, acesta fiind considerat primul poet care valorifică spațiul expresiilor aparent nepoetice în poezia românească.

„Într-un lac alb de lumină,

A ieşit o lună plină.

Ce mai caută şi luna

Tot în lacuri todeauna?

Limpezeşte şi îşi spală,

Noaptea, farfuria goală,

Porţelanu-având o pată

De argint necurăţată.

Azi, în lacul îngheţat,

Blidul nu i-a mai intrat

Şi-i atârnă-n ceaţa sură

Vătămat de-o ştirbitură.”

(Într-un lac, de Tudor Arghezi)

______

Un alt răspuns la acest exercițiu se găsește aici: https://brainly.ro/tema/9417880

Alte întrebări interesante