Limba română, întrebare adresată de vasalagbogdan1, 9 ani în urmă

În revărsat de zori, pe baltă, lumina face minuni. Pe faţa apei sclipesc, ici, sfărmături de oglinzi; colo, plăci de oţel; comori de galbeni între trestii. În nuferi, ca-n nişte potire plutitoare, curg raze de aur. Un colb de argint dă strălucire stufărişului. Peste tot linişte neclintită, de rai.

Cocostârcul s-a sculat cu noaptea-n cap. A intrat în baltă. Pe picioarele lungi, subţiri ca nişte lujere, trupul lui se leagănă agale. Din când în când îşi udă pliscul; uneori se opreşte de se uită, ispititor, în fundul apei, ca şi cum ar fi dat peste ceva ce căuta de mult. E răcoare, şi răcoarea îl încântă. Nu simte nici o altă dorinţă decât să-şi scalde picioarele în unda rece, care-i trimite fiori până sub aripi.

Deodată se opreşte; încordează gâtul şi priveşte. Pe frunza unui nufăr, o broscuţă se bucură şi ea de frumuseţea şi răcoarea dimineţii. Când l-a văzut, biata broscuţă a încremenit pe picioruşele de dinapoi; cu ochii mari deschişi, cată la cumplitul duşman. În spaima ei, îl vede uriaş, cu capul atingând cerul, cu pliscul lung, larg, să soarbă dintr-o dată balta şi, dimpreună cu balta, pe ea. Inima i s-a oprit.

Îşi aştepta sfârşitul.

Cocostârcul o vede şi înţelege. Dar dimineaţa e mărinimos. Ş-apoi i se pare atât de mică, atât de neînsemnată această vietate a bălţii, că, de la o vreme, parcă o pierde din ochi în fundul apei, şi nici n-o mai zăreşte. Ridică piciorul, o păşeşte dispreţuitor şi trece, măreţ, mai departe.

Broscuţei nu-i vine să creadă. Mai stă aşa câteva clipe. Apoi, de bucurie, sare pe o altă frunză; şi-ntr-un avânt de recunoştinţă, ea, cea dintâi, taie tăcerea dimineţii:

— Oaac!

1. Transcrie doua cuvinte derivate cu sufix diinutival si un cuvant format prin compunere.
2. Transcrie un enunt in care exista o comparatie.
3. Numeste modul de expunere identificat in primul aliniat al textului citat.
5. Explica, in maxim cinci randuri, semnificatia enuntului: In revarsat de zori, pe balta, lumina face minuni.

6. Scrie, in maxim zece randuri, rezumatul textului citat, respectand regulile de alcatuire a unui asemenea tip de compunere.
In compunerea ta trebuie:
-sa ramai fidel fata de textul dat:
-sa depinzi ideile principale ale textului;








Răspunsuri la întrebare

Răspuns de sabrinna
8
1.broscutei,piciorusele

vasalagbogdan1: Mersi, si la urmatoarele ajuta.ma te rog !!!
Răspuns de Jumpforjoy
16
1.   cuvinte derivate : "broscuță" ; "piciorusele" 
      cuvânt compus : "deodata"

2. "În nuferi, ca-n nişte potire plutitoare...."
 
3.  Modul de expunere indentificat este naratiunea impletita cu dialogul.

5.  Enuntul " 
In revarsat de zori, pe balta, lumina face minuni." semnifica venirea razelor de lumina ce aduc la viata spiritul naturii si lumineaza caile tuturor.
  Fraza descrie ultima pata de lumina de la apus , in momentul in care soarele cedeaza.

6. In acest text este vorba despre un cocostarc , mai clar , despre modul in care isi petrece o simpla dimineata. Dupa ce se trezeste si se scalda in apa rece a diminetii si isi incarca sufletul cu undele bucuriei unui nou inceput , se intalneste cu o broscuta. Cocostarcul , infometat, vede spaima si suferinta din ochii broscutei , ce parca ii transmitea , prin expresia fetei , rugaminti de iertare.Dupa momente de gandire , 
cocostarcul alese sa-i curme viata.
   Povestea terminanduse induiosator , in momentul in care cocostarcul o iarta , plecand mai departe , iar broscuta , fericita , incepe sa faca salturi printre nuferi.




vasalagbogdan1: Mersi foarte mult ! Succes mai eparte !
Jumpforjoy: cp :)
Kinder11: meriti coronita
Jumpforjoy: Mersi ! :)
Alte întrebări interesante