Limba română, întrebare adresată de lucianlungu584, 9 ani în urmă

In roman exista scurte descrieri ale oamenilor si ale atmosferei de la oras.cititi in acest sens fragmentul de mai jos care prezinta perceptia vitoriei
asupra oamenilor stapanirea inparatului
in toate odaile sed la mese oameni cu condeiele dupa ureche si scriu. Iar intr-anume odaie sade cel care-i mai mare, primar, ori prefect, ori politai. Se uita incruntat si-i gras si barbos. Tot isi scoate ciubucul din gura si racneste la cei mai mici. Cand il aud, cei de prin odai pleaca fruntea si scriu mai harnic, tragand cu coada ochiului unul la altul si facandu-si semne. Acolo vra sa zica e stapanirea imparateasca. S-asa in toate targurile sunt slujbasi, primari, prefecti si politai, pana la Bucuresti; si la Bucuresti sta pe tron regele si da porunci tuturora. Bun lucru neaparat, sa fie asemenea randuiala; toate sa se faca dupa porunca si sa se scrie ce s-a facut. Asa se cunoaste prin targuri cine cumpara vite si cine vinde, si care incotro se duce. La Dorna de-asemeni, Nu-i ca in sus pe Tarcau, unde oamenii traiesc cum au apucat si cum ii taie capul.
Comparati felul de a fi si preocuparile oamenilor de la tara si de la oras

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de DanaRozalia
386

Oamenii ce trăiesc la oraș (orășenii) își ghidează și își trăiesc viața de zi cu zi după un set de legi și convenții stabilite de către mai marii orânduielilor din acea vreme: micii funcționari răspund în fața superiorilor ( primarul, prefectul, polițistul), aceștia, la rândul lor, răspund în fața Împăratului. Ierarhia este bine stabilită și nicio acțiune nu se produce fără a fi adusă la cunoștința superiorului.

Oamenii munților, izolați în comunitățile lor mici, trăiesc după legi nescrise, străvechi, se ghidează după ceea ce le spune propria lor judecată, își construiesc existența după posibilități. Am putea spune că oamenii de la munte au o anumită libertate de a acționa, fără a fi mereu nevoiți să ceară încuviințarea cuiva. Acest lucru poate fi unul pozitiv, această libertate fiindu-i benefică omului, dar și unul negativ, deoarece uneori libertatea este prost înțeleasa și oamenii pot fi capabili de lucruri neplăcute.

Alte întrebări interesante