Matematică, întrebare adresată de vasileailoaei, 9 ani în urmă

In trapezul dreptunghic ABCD cu m(<A)=m(<D)=90 avem AD=8radicaldin 3 cm, AB=16 cm, CD=8 cm. Lungimea laturii [BC] este egala cu ... cm?

In trapezul dreptunghic ABCD cu m(<A)=m(<D)=90 avem AD=8radicaldin 3 cm, AB=16 cm, CD=8 cm.

Care este lungimea laturii [BC] este egala cu ... cm?, fara a folosi relatii metrice in triunghiul dreptunghic





Răspunsuri la întrebare

Răspuns de c04f
3
Daca baza AB=16, si CD=8, perpendiculara din C, CM _I_AB, e mediana si mediatoarea lui AB, AM=CD=MB=8, cum CM=AD=8√3, CM= imaltimea unui triunghi echilateral cu latuca de 16, h=(a√3)/2, a fiind latura triunghiului echilateral. Deci triunghiul ACB=echilateral cu latura AB=AC=BC=16 cm.

vasileailoaei: Triunghiul ACB este evident isoscel si cu T Pitagora rezulta BC=16 cm. Intrebarea este cum ati calculat h=a√3)/2 fara a folosi relatii metrice in triunghiul dreptunghic(T Pitagora, t catetei, t inaltimii, etc.} Elevii de cl a 7 abia au ajuns cu materia la Capitolul III Aemanarea triunghiurilor. Vedeti problema nr.4 din Testul nr. 13 din cartea de mat. cl. 7 pag. 168 Algebra Geometrie Mate BT de Artur Balauca, Gabriel Mirsanu, Mariana Ciobanasu, Ioan Ciobanasu.
c04f: Nu s-a cerut rezolvare pentru cl a 7-a, s-a cerut fara folosirea teoremei lui Pitagora !, ar fi interesant de stiut, de unde a fost luat textul problemei cu un enunt ca cel de sus,si daca se cerea rezolvarea si fara folosirea inmultirii ?
Alte întrebări interesante