Matematică, întrebare adresată de tigertris749, 8 ani în urmă

In triunghiul ABCl, punctul D este mijlocul laturii(BC). Fie E simetricul punctului D fata de Ac, iar F simetricul punctului E fata de BC. Demonstrati ca ADFE romb.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de maria98297
4

Prima metodă:

D fiind simetricul lui A față de punctul M, atunci AM=DM

M fiind mijlocul laturii BC atunci: BM=MC

dreptele AD si BC se întretaie în punctul M, atunci unghiurile opuse la vârf sunt egale:

\angle{AMB}=\angle{DMC}∠AMB=∠DMC 

Deci ai două câte două laturi egale, și unghiul dintre ele egale, înseamnă că triunghiurile AMB si DMC sunt congruente cu un caz LUL(Latura,Unghi,Latura) de aici reiese că:

si ultima latură din triunghiul AMB este egală cu cealaltă rămasă din DMC: AB=CD

Apoi putem vedea că dreapta AD taie dreptele AB si CD, cu unghiurile formate 

\angle{BAM}=\angle{CDM}∠BAM=∠CDM  care respectă egalitatea unghiurilor alterne interne unei secante cand taie două drepte paralele, adică AB||CD

triunghiurile ABD si DCA au latura comună AD, laturile AB=CD, si unghiurile dintre ele egale, relația de mai sus, atunci tot prin caz LUL rezultă că ABD și ACD sunt congruente.

A doua metodă: se unește D cu B și se formează patrulaterul ABCD, cu diagonalele AD și BC. M este mijlocul lui AD dar și al lui BC, deci diagonalele se întretaie la jumătate. Aceasta este o proprietate a paralelogramului, de unde deducem că ABCD este paralelogram cu AB||CD. Mai știm de asemenea că orice diagonală a unui paralelogram creează două triunghiuri congruente. Din moment ce AD este diagonala, atunci triunghiurile ABD si DCA vor fi congruente. SUCCES.


tigertris749: Mersi foarte mult
Alte întrebări interesante