Limba română, întrebare adresată de cocalucian36, 8 ani în urmă

incadrarea operei amintiri din copilarie (caprele irinucai) in tema joc si joaca
va rog
urgenttt​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de stoicaandreialex231
2

Raspuns:

Reinviind cea mai fericita perioada din viata omului, COPILARIA, Creanga il transforma pe Nica intr-un reprezentant al copilului universal, iar copilaria lui intr-o varsta mitica, de aur, fiindca ea nu se reduce la o insiruire de intamplari, ci ea este o stare de veselie si fericire continua. Asa cum sustine G.Calinescu, in “Amintiri din copilarie” este simbolizat “destinul oricarui copil: de a face bucuria si supararea parintilor si de a o lua si el pe incetul pe acelasi drum pe care l-au luat si-l vor lua toti. In Amintirile lui Creanga nu este nimic individual, cu caracter de confesiune ori de jurnal.Creanga povesteste copilaria copilului universal.”

Nica este personajul principal din “Amintiri din copilarie”, un simbol al neastamparului baietesc, al spontaneitatii si poznelor. Prin Nica, scriitorul prezinta istoria unei copilarii din mediul taranesc, mai bine spus, din Moldova sfarsitului de secol XIX, de la primii ani de scoala si pana la despartirea de satul natal. In mod deosebit, ne sunt infatisate momentele cand fiinta cruda a eroului incepe sa ia cunostinta de sine, momente care il maturizeaza si care il determina sa-si formeze o personalitate complexa. Autorul nu inventeaza peripetii nemaipomenite, fiindca el incearca sa arate cum copilul se descopera pe sine si, in acelasi timp, descopera lumea pe care vrea s-o ia in stapanire. Creanga insista asupra starii de inocenta si nevinovatie a lui Nica, stare pe care o evoca de la inceputul pana la sfarsitul cartii: “ hai mai bine despre copilarie sa vorbim, caci ea singura este vesela si nevinovata…”. Copilul nu constientizeaza raul, el doar se joaca, glumeste, este pus pe nazbatii si pozne. Scriitorul se povesteste pe sine, amuzandu-se de acel copil indepartat, de cel caruia, lipsindu-i constiinta limitei, se afirma deplin si voit “de parca toata lumea era a mea”.

In acest fel, “Amintiri din copilarie” este o carte care reconstituie MITUL COPILARIEI ca stare permenenta de joc, sarbatoare, voie buna, candoare si exuberanta. Sau cum afirma Paul Cornea : “Creanga este pictorul incomparabil al unei umanitati care nu si-a irosit copilaria”, fiindca forta lui cosmica consta in capacitatea de a sugera farmecul inefabil al varstei, “el neavand de spus despre copilarie mai mult decat altii, dar o spune mai altfel: chicotul lui este mai plin, suna ca o voce minunata distinsa dintr-o gloata” (G.Calinescu).

Alte întrebări interesante