încadrarea unei opere literare în gen epic
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
“Inocenții“ de Ioana Pârvulescu- GEN EPIC
Explicație:
Opera literara “Inocenții“ de Ioana Pârvulescu aparține genului epic deoarece întrunește toate trăsăturile specifice genului epic.
Genul epic cuprinde totalitatea operelor literare in care gândurile, ideile si sentimentele sunt transmise in mod indirect prin intermediul personajelor care săvârșesc o acțiune plasata in timp si spațiu.
O prima trăsătura specifica genului epic se remarca prin prezenta momentelor subiectului: Expozițiunea arata momentul plecării. Intriga arata momentul in care familia era pe drum vizitând peisajele nemaipomenite ale Munților Bucegi. Desfășurarea acțiunii este momentul in care familia se gândește sa facă un prim popas pentru a manca, apoi continuându-si drumul si găsind un loc perfect pentru a se relaxa, coborând din mașină si rămânând acolo pentru o vreme. Punctul culminant este atunci când din pădure se auzi niște zgomote parca de urs si erau gata sa-si lase mâncarea acolo si sa fuga. Deznodământul este momentul in care acțiunea se încheie in momentul in care un om își face apariția din pădure, iar membrii familiei liniștindu-se si-au continuat vacanta. Vocea naratoarei este vocea unei fetite, în care sunt transpuse cuvintele omului mare ,dar care își amintește cu amănunte excursia in Bucegi. Retrăiește fiecare moment al excursiei, numește locurile parcurse , ii urmărește pe părinții ce uita de grija , pe Dina îndrăgostita, pe Doru liniștit. Trăsăturile morale reies ,indirect, din fapte ,gesturi si atitudinea fetei -personaj-narator, care retrăiește starea de fericire a vârstei fără griji într-o petrecere cat mai plăcută a timpului.
O a doua trăsătura specifica genului epic este prezenta acțiunii. Fragmentul povestește o întâmplare din vârsta copilăriei ,o evocare a unei excursii la care iau parte părinții si copii, dornici de aventura. Traseul este consemnat cu grija unui turist: Bușteni, Căminul Alpin, Pichetul Roșu. Ziua este prielnica unei drumeții, iar autoarea descrie cerul senin, stâncile înainte, ciripitul unei păsări. Popasul pe un mușchi devine locul unde sunt gustate rămășitele din rucsac. Un zgomot le atrage atenția, se tem de apariția unui urs, fiecare se gândește cum sa scape, dar apare un tânăr zâmbitor. Modurile de expunere predominante sunt: narațiunea, mai exact povestirea unei excursii pe munte. Perspectiva narativa fiind subiectiva, verbele sunt la pers. l :am făcut /am continuat/eram, iar pronumele noi/ne este un plural al implicării autoarei , ce devine personaj al narațiunii. Exprimarea este vie, autentică, fraza bogata si întâmplările sunt pline de viată.
Așadar, întrunind aceste trăsături ,putem afirma ca opera “Inocenții“ de Ioana Pârvulescu aparține GENULUI EPIC.
Sper ca te-am ajutat!!