Istorie, întrebare adresată de JockerMD, 9 ani în urmă

indentifica doua evenimente care definesc procesul de consolidare a statelor medievale rominesti

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de georgebobotat
15
Consolidarea statelor medievale româneşti

Ţara Românească

- Basarab I (?1310 – 1352), cel care a unificat structurile politice de la sud de Carpaţi, fiind recunoscut voievod de regalitatea maghiară. El a reuşit să obţină independenţa de la regele maghiar, Carol Robert d’Anjou, în urma bătăliei de la Posada (9 – 13 nov. 1330).

- Basarab I a încheiat procesul de unificare prin stăpânirea Banatului de Severin şi supunerea, pe o cale sau alta, a cnezatelor şi voievodatelor. A avut titlul de „mare voievod”.

- Nicolae Alexandru (1352 – 1364): întemeiază, la 1359, Mitropolia cu sediul la Argeş, dependentă de Patriarhia ecumenică de la Constantinopol (centrul de legitimare a puterii divine a Domniei). Îşi ia titlul de domn şi singur stăpânitor.

- Vladislav Vlaicu (1364 – 1377): bate prima monedă proprie şi întemeiază o a doua mitropolie, cu sediul la Severin, pentru a stopa expansiunea catolicismului (1370). Obţine Amlaşul şi Făgăraşul recunoscând suzeranitatea regelui maghiar Ludovic I d’Anjou.

Moldova

- „Descălecatul” lui Bogdan: în anii 1359 – 1360, moldovenii se răscoală împotriva urmaşilor lui Dragoş ca reprezentanţi ai suzeranităţii maghiare. Voievodul maramureşean Bogdan din Cuhea trece la est de Carpaţi, de partea moldovenilor, care îl recunosc drept conducător. Respinge oştile maghiare şi obţine independenţa statului (1365).
- Laţcu (1368 – 1375): în schimbul recunoaşterii statului de către Papalitate şi a titlului de „duce” acceptă crearea  episcopiei catolice de la Siret.
- Petru I Muşat (1375 – 1391):

            - 
Întemeiază, în 1387, Mitropolia de la Suceava (nerecunoscută de Patriarhia de la Constantinopol deoarece domnul a dorit să numească el mitropolitul, ceea ce contravenea canoanelor bisericeşti). Recunoaşterea a fost obţinută de Alexandru cel Bun, în 1401;

            - bate monedă;

            - întreţine legături diplomatice cu Polonia şi se recunoaşte vasal al regelui (1387).

- Roman I (1391 – 1394): desăvârşeşte unificarea statului, întinzându-şi stăpânirea şi asupra Ţării de Jos. Îşi ia titlul de „domn singur stăpânitor”.

Alte întrebări interesante