Limba română, întrebare adresată de bogaciuradu, 7 ani în urmă

Indentificati o personificare si comentatio in 3-4 enunturi


Patru clase număra şcoala primară din Ciutura. Patru toamne cei doi fraţi Moraru — unul cu cuşma pe ceafă, altul cu cuşma coborîtă pe sprîncene, — îşi cărau odraslele în spinare la şcoală, căci cu încălţămintea era greu, iar drumurile Ciuturii zăceau într -un glod pe care nici călare nu l-ai fi putut răzbate. Patru primăveri frumoase au tot scîncit în ograda şcolii, iar Ciutura se sfădea la cuţite, căci vitele satului, bănuind povestea, umblau dintr-o semănătură în alta. Patru ani la rînd umbla bietul Tudorache cu palmele umflate, căci cel de-a născocit gramatica nu-1 avea în vedere anume pe dînsul. Umblau cu toţii la războaie împreună cu Ştefan cel Mare şi vîrau groaza în păgîni. Desenau pe tablă chipul bătrînului Nistru cu miile de cotituri şi, împreună cu apele lui, coborau încet la Vale. Se chinuiau să -şi închipuie cum arată buretele, căci manualul le cerea să şteargă tabla cu buretele, iar burete ei încă nu văzuseră şi în lungile nopţi de iarnă, îşi tot suceau minţil e să afle cîte ouă a cumpărat servitoarea la piaţă şi cîţi bani trebuia să aducă acasă. De două ori pe an — iarna, înainte de sărbătorile Crăciunului, şi primăvara, prin mai,— Miculescu făcea la şcoală serbări pentru tot satul. Aşezau băncile una lîngă alta, aşterneau pe ele jumătate din portiţele Ciutu rii, împrumutau covoare de- pe la vecini, le prindeau de jur-împrejur, făcînd un fel de scenă. Opt serbări au fost în total în Ciutura şi fiecare se deschidea, fireşte, cu nemuritoarea poezie a lui Vasile Alecsandri „Sămă-nătorii".​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de samsung500viper
0

,,Patru primăveri au scâncit"-Această personificare ne prezinta jalea redată de faţă de autor.Aceasta arata prezenţa mâhnirii în text, arătând-o prin glod si sărăcie însă cuprinsă de veselie.

Sper să îţi fost de folos, am avut şi eu asta si personificarea dată a fost caracterizata pe nota 10, nuştiu cum vei crede tu.

Alte întrebări interesante