Limba română, întrebare adresată de lenucazaharco, 8 ani în urmă

Indică pronumele personale de politețe și formulele reverențioase din știrea de mai jos Adrian Marte este un copil de 11 ani din comuna Runcu salvei județul Bistrița Năsăud el și a salvat fratele de 5 ani dintre un incendiu grav izbucnit în locuința familiei a arătat purtătorul de cuvânt al isu Bistrița Năsăud dumnealui a adăugat ca Adrian și a riscat viața lui rândul în spate pe fratele său și ieșind pe fereastră pentru curajul demonstrat excelența sa Ministrul de Interne ia acordat lui Adrian marte la 1 iulie 2016 diploma de erou

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de dallia
42

Salut!

Indică pronumele personale de politețe și formulele reverențioase din știrea de mai jos.

*Voi îngroșa pronumele personale de politețe și voi sublinia formulele reverențioase.

Adrian Marte este un copil de 11 ani din comuna Runcu Salvei, județul Bistrița-Năsăud. „El și-a salvat fratele de cinci ani dintr-un incendiu grav, izbucnit în locuința familiei”, a arătat purtătorul de cuvânt al ISU Bistrița-Năsăud. Dumnealui a adăugat că Adrian și-a riscat viața, luându-l în spate pe fratele său și ieșind pe fereastră. Pentru curajul demonstrat, Excelența Sa, ministrul de Interne, i-a acordat lui Adrian Marte, la 1 iunie 2016, Diploma de erou.

  • dumnealui - pronume personal de politețe, persoana a III-a, număr singular, gen masculin.

  • Excelența Sa - formulă reverențioasă  

❦ Explicații :

Pronumele personal de politețe reprezintă acel tip de pronume care arată respectul față de o persoană și este găsit numai la persoana a II-a și a III-a. ( exemple : dumnealui, dumneaei, dumneata )

Formulele reverențioase reprezintă cel mai înalt grad de respect ( exemple : Majestatea Voastră, etc ). Pronumele dânsul, dânsa, dânșii, dânsele, sunt formule reverențioase, dar la cel mai scăzut grad de respect.

______

Mai multe exemple de formule reverențioase găsiți aici :

https://brainly.ro/tema/2487301

Anexe:
Alte întrebări interesante