Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

,Indicati constructiile incidente din textul de mai jos si explicati punctuatiaacestora:Crăcănel, profesorul de Ştiinţe naturale, pe numele lui adevăratOctav Anastasescu,fusese poreclit astfel din pricină că era mic, gras, cu burtă, şi mergea crăcănat.Era dirigintele nostru.
Nu ştiu ce poznă făcuse Marinescu Gheorghe ― mi se pare că venise fără număr ―şi Crăcănel o poftise pe maică-sa la ora de dirigenţie.
De-abia terminase de făcut apelul si intra o cuconita tare nostima,eleganta si parfumata.
―Doamna?
― Marinescu.Mama elevului MarinescuGheorghe! adăugă ea
― Ah... da! făcu omul şcoalei. V-am chemat, stimată doamnă Marinescu, ca să mă plang că fiul dum-nea-voastră nu poartă număr la mî-ne-că!
― Mă surprinde, domnule Crăcănel, îl întrerupse doamna contrariată.
Clasa a încremenit; iar Crăcănel, la fel.
― Doam-nă... nu mă cheamă Cră-că-nel! (Noi icneam de ras pe sub bănci.) Mă cheamă Octav A-na-sta-se-scu! şi-apoi, repezit pe cat putea el: Crăcănel îmi spun (aici un gest teatral, îmbrăţişand întreaga clasă) pezevenghii ăştia!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de danait
15

● Indicați construcțiile incidente din textul de mai jos și explicați punctuația acestora:

"Crăcănel, profesorul de Ştiinţe naturale, pe numele lui adevărat Octav Anastasescu, fusese poreclit astfel¹/ din pricină că era mic, gras, cu burtă²/, şi mergea crăcănat. ³/ Era dirigintele nostru./⁴

Nu ştiu ⁵/ce poznă făcuse Marinescu Gheorghe ⁶/ ― MI SE PARE ⁷/CĂ VENISE FĂRĂ NUMĂR ― ⁸/ şi Crăcănel o poftise pe maică-sa la ora de dirigenţie. ⁹/

De-abia terminase de făcut apelul ¹⁰/și intra o cuconiță tare nostimă, elegantă și parfumată.¹¹/

―Doamna?¹²/

― Marinescu.¹³/ Mama elevului Marinescu Gheorghe! ¹⁴/ADĂUGĂ EA.¹⁵/

― Ah... da! ¹⁶/FĂCU OMUL ȘCOALEI.¹⁷/ V-am chemat, stimată doamnă Marinescu, ¹⁸/ca să mă plang ¹⁹/că fiul dum-nea-voastră nu poartă număr la mî-ne-că!²⁰/

― Mă surprinde, domnule Crăcănel ²¹/, ÎL ÎNTRERUPSE DOAMNA CONTRARIATĂ ²²/

Clasa a încremenit ²³/; iar Crăcănel, la fel.²⁴/

― Doam-nă... nu mă cheamă Cră-că-nel! ²⁵/(NOI ICNEAM DE RÂS PE SUB BĂNCI.)²⁶/ Mă cheamă Octav A-na-sta-se-scu!²⁷/ şi-apoi, ²⁸/REPEZIT PE CÂT PUTEA EL ²⁹/: Crăcănel îmi spun ²⁸/(AICI CU UN GEST TEATRAL, ÎMBRĂȚISÂND ÎNTREAGA CLASĂ) ³⁰/pezevenghii ăştia! ²⁸/"

• P⁷, P⁸, P¹⁵, P¹⁷, P²², P²⁶, P²⁹, P³⁰ sunt construcții incidente prin care se exprimă atitudinea autorului/vorbitorului sau aduc o explicație sau o completare, aparținând unui plan diferit de comunicare în interiorul aceluiași enunț, oferind o informație suplimentară comunicării de bază și care nu se leagă sintactic de aceasta.

• Semnelor de punctuație: virgula, parantezele sau liniile de pauză au rolul de a izola construcțiile incidente de restul enunțului.

°Observație:

"profesorul de Ştiinţe naturale" și "pe numele lui adevărat Octav Anastasescu" sunt apoziții dezvoltate, nu construcții incidente.

Alte întrebări interesante