Limba română, întrebare adresată de octavianiulian77, 8 ani în urmă

Indicativ,Conjunctiv,Conditional Optativ,Imperativ si la Infinitiv,Gerunziu,Participiu,Supin. explicatie la fiecare plus exemple

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de m4726395
12

indicativ: În gramatică, indicativul este un mod personal al verbului, care are drept valoare semantică specifică exprimarea unor acțiuni, întâmplări, stări etc.[1] prezentate de către vorbitor ca fiind reale și sigure în prezent, realizate în trecut sau considerate că se vor realiza sigur în viitor. Este modul faptelor, de aceea este cel de bază pentru predicatul propoziției enunțiative, atât pozitive, cât și negative. Poate fi și modul predicatului propoziției interogative pozitive sau negative, care prezintă acțiunea ca reală, dar realitatea ei rămâne să fie confirmată de răspuns.

exemplu: Eu voi dansa foarte frumos la bal.

Conjungtiv: În gramatică, conjunctivul, numit și subjonctiv, este un mod verbal personal și predicativ. În gramaticile a diferite limbi și de către diferiți lingviști este definit prin trăsături morfologice specifice și/sau prin funcții mai mult sau mai puțin specifice, ori este ignorat ca mod din lipsa unor trăsături morfologice specifice, funcțiile sale fiind îndeplinite de alt mod definit morfologic.

exemplu: sa scriu, sa citesc, sa mănânc

Conditional Optativ: Modul condițional-optativ este un mod personal (predicativ) care exprimă o acțiune dorită (optativ își are originea în latinescul „optare“, care înseamnă a dori) sau o acțiune realizabilă dacă este îndeplinită o anumită condiție.

exemplu: as scrie, as mânca, as merge, as scrie

Imperativ: În gramatica unor limbi, imperativul este un mod verbal personal și predicativ care exprimă în sensul cel mai general posibilitatea unei acțiuni ca voită de către vorbitor.

exemplu: Pune mâna si munceste !

Infinitiv: În numeroase limbi, modul infinitiv este o formă a verbelor prin care se denumește acțiunea exprimată de acestea într-o manieră generală, în general fără a preciza timpul, numărul sau persoana.

exemplu: a spune, a lucra

Gerunziu: În structura morfologică a unor limbi, gerunziul este o formă verbală nepersonală inclusă de tradiția unor gramatici, cum este cea română sau cea franceză, printre moduri.

exemple: Mergând pe drum m am întâlnit cu un coleg din clasa.

te rog coroana si inima

Alte întrebări interesante