Limba română, întrebare adresată de deliapintilie45, 9 ani în urmă

Influenta cărților asupra vieții mele opinie

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de elena1216
1
Cărţile pot schimba vieţi. E o realitate pe care nimeni nu o contestă teoretic, deși sunt mulţi aceia care nu o trăiesc la nivel practic. O echipă de cercetători americani a dorit însă să pătrundă mai adânc în misterul manierei prin care cărţile ne accesează minţile, producând uneori transformări spectaculoase.

Printr-un proces de „absorbire a experienţei” (experience taking), aşa cum este numit de cercetători, cărţile reuşesc să ne modeleze şi să ne schimbe, iar cele citite în copilărie au un mare impact asupra a ceea ce devenim în viitor, au arătat oamenii de ştiinţă de la Ohio State, notează The Atlantic. Atunci când citim o carte, de cele mai multe ori, impactul personajului principal se răsfrânge asupra vieţii noastre. Fără să ne dăm seama, luăm o parte din el şi transformăm astfel o parte din noi.

Un experiment care a dorit să observe impactul cititului asupra percepţiilor s-a concentrat asupra modului în care o poveste poate schimba comportamentul tinerilor privind votarea, în timpul alegerilor din 2008, din SUA. Cu doar câteva zile înainte de alegeri, mai mulţi studenţi au participat la un interviu în cadrul căruia au primit fiecare câte o poveste (din patru variante disponibile), în care eroul principal, un student, întâmpină diverse probleme în drumul său spre urne (fie ploaie torenţială, fie aşteptarea la o coadă imensă). Diferitele variante ale poveştii îl înfăţişau pe eroul acesteia ca fiind ori student la aceeaşi facultate cu participantul la studiu, ori de la o altă universitate. De asemenea, textul era fie relatat la persoana întâi, fie la persoana a treia.

După ce au citit aceste relatări, voluntarii au completat un chestionar în care îşi expuneau părerea despre trăirile din timpul lecturii, ca de exemplu cât de mult s-au identificat cu eroul naraţiunii sau cât de mult cred că au putut intra în gândurile sale. În plus, cercetătorii au studiat şi comportamentul de vot, urmărind câţi dintre participanţi au mers la urne în timpul alegerilor din noiembrie, din acel an.

Rezultatele au arătat că acei participanţi care au citit poveştile scrise la persoana întâi au avut parte de o „absorbire a experienţei” la un nivel mai înalt decât cei care au citit textul redactat la persoana a treia. Mai mult, cei care au citit relatarea la persoana întâi în care eroul poveştii era chiar student la facultatea la care voluntarul învăţa au mers într-un număr mai mare la vot, aproximativ 65% dintre aceştia, faţă de cei care au citit povestirea scrisă la persoana întâi, dar în care eroul învăţa la o altă facultate. Concluzia rezultată a fost că oamenii se identifică mult mai uşor cu personajele care sunt asemănătoare cu sine. Astfel, acest lucru ar putea deci contribui şi la schimbarea atitudinii şi comportamentului cititorului.

Astfel, pe lângă contribuţia pe care o au în dezvoltarea vocabularului și rafinarea elocvenţei în vorbire, cărţile pot lărgi perspectivele, ajutându-l pe cititor să îi înţeleagă mai bine pe cei din jur și să își dezvolte abilităţile sociale, precum și să înveţe să gândească abstract, a explicat profesorul Oatley.

Într-un articol pentru How To Learn, dr. Marcia Cantarella, fost decan al unei facultăţi din Ivy League, mărturiseşte cum i-au schimbat ei cărţile viaţa. În primul rând, cărţile i-au oferit posibilitatea de a cunoaşte tot felul de lumi şi oameni interesanţi. Cocoţată într-un arţar, pe când era mică, ea evada în aceste lumi fascinante pe care i le ofereau cărţile. De asemenea, lectura i-a dezvoltat și talentul la scris. Dacă la început imita stilul scriitorului a cărui carte o citea în acel moment, în final a reuşit să îşi găsească propriul său stil de scriere. Nu în ultimul rând, dr. Cantarella atrage atenţia asupra puterii excepţionale a cărţilor de a deschide minţile celor care le citesc.

Cărţile pot într-adevăr să ne schimbe vieţile: ale celor care le-au citit, ale celor care le-au scris. Cititorii şi scriitorii descoperă lucruri pe care nu le ştiau despre lume şi despre ei înşişispunea scriitorul american Lloyd Alexander

Cărţile, fie ele de dezvoltare personală, de ficţiune, memorii sau aparţinând oricărui gen, ne pot inspira, ne pot deschide mintea, ne pot face fericiţi şi, uneori, ne ajută să ne pavăm drumul spre succes şi să ne creştem prosperitatea, notează The Daily Mind. Experienţele noi, trăite prin intermediul lecturii, pot constitui elemente de motivare, precum şi o resursă de sfaturi preţioase pe care le putem adapta vieţii noastre. Cu toate acestea, e important de reţinut că nicio carte nu ne schimbă cu forţa. Lecturile ne oferă informaţii, idei, strategii, însă cei care decid ce să aplice în realitate sau nu suntem noi.

Alte întrebări interesante