Limba română, întrebare adresată de Racus, 8 ani în urmă

Influenta mass media a imnului Desteaptate romane. Crezi ca oamenii care asculta sau au ascultat imnul sunt influentati de vesuri si cum le-ar putea influenta convingerile/actiunile?

DAU COROANA !!!!!!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de turcusvictorianicole
1

Răspuns:

Cred ca versurile le-ar putea influenta acțiunile sau convingerile, ca ar fii mai curajoși, nu s-ar mai teme de nimic, ar ajuta pe toată lume, sa facă alegeri mai bune și sa fie mai siguri pe ei.

Sper ca te-am ajutat!

Răspuns de justnoleave55
0
Din punct de vedere prozodicpoezia este alcătuită din 11 strofe a câte 4 versuri și reprezintă un îndemn la nivelul de ridicare la luptă de eliberare națională.
În prima strofă ,imperativul 'Desteapta-te' și substantivul în vocativ 'romane' asociat cu metafora "somnul cel de moarte" da poeziei o notă de solemnitate și gravitate.Exprimarea ultimativă "acum ori niciodată" cine să accentueze importanta momentului.
Pentru ca forță de ridicare la luptă să fie de neînvins, Andrei Mureșanu invoca protecția unor domnitori intrați în conștiința colectivă prin curajul și vitejia lor Mihai Viteazu-Stefan cel Mare-Corvine(Iancu de Hunedoara).Aceasta indeamna țară la un destin mai bun și în croirea unei tari mandra de strămoșii ei.
Următoarele strofe prezintă vitejia românilor de pretutindeni din țară.Invocația retorică "Priviți mărețe umbre", inversiunea și epitetul" a pizmei răutate" din cea de-a cincea strofă evidențiază unul dintre idealurile revoluționare (egalitate-fraternitate-libertate).Metafora din strofă a 6-a "o mamă văduvită" are rolul de a puncta episodul din istoria națională.În amintirea și ca o răzbunare a acelui episod, A.Muresan cere ajutor fiilor pentru tara natală.
Penultimă și Antepenultima strofă sunt scrise dintr-un ritm dramatic accentuat și îi îndeamnă pe romani la luptă împotriva celor care doreau să șteargă poporul și limbă romană din istorie.
Ultima strofă invoca protecția divinității și aseaza lupta oastei creștine dintr-o poziție fireasca. Sacrificiul suprem este singurul de preferat în schimbul robiei.
Coroana? Este dictarea de la clasă! Sărbători fericite! :*
Alte întrebări interesante