Geografie, întrebare adresată de leisi99, 8 ani în urmă

informati ciuperci si bacteri​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de marilou29
9

Răspuns:

Bacteriile sunt microorganisme procariote și alcătuiesc domeniul Bacteria (sinonim Eubacteria). Prezintă de cele mai multe ori o lungime de câțiva micrometri, dar sunt foarte diverse din punct de vedere morfologic, regăsindu-se sub formă sferică, alungită sau spiralată (elicoidală). Bacteriile au fost printre primele forme de viață care au apărut pe Pământ și sunt prezente în majoritatea habitatelor existente. Se regăsesc în sol, apă, izvoare termale, deșeuri radioactive,[4] chiar și la adâncimi mari din scoarța terestră. Bacteriile trăiesc în relații de simbioză sau sunt uneori paraziți ai plantelor și animalelor. Majoritatea acestora nu au fost caracterizate, iar aproximativ doar jumătate dintre încrengăturile bacteriene cuprind specii care pot fi crescute în laborator.[5] Știința care se ocupă cu studiul bacteriilor se numește bacteriologie și este o ramură a microbiologiei.

Răspuns de orangeiblue132
6

Răspuns:

BACTERIILE

Bacteriile sunt microorganisme mai mici de 500 de microni (o milionime dintr-un metru) formate dintr-o singura celula cu un nucleu. Ele se gasesc din plin in aer, in sol si in apa, iar marca majoritate sunt inofensi pentru om. Bacteriologia, disciplina care se ocupa cu studiul bacteriilor, Ie-a clasificat in functie de forma lor in 3 grupe principale: cocii (sferici), bacilii (alungiti ca niste bastonase) si spirocbetele (in forma de spirala). Bacteriile sunt clasificate si dupa modul de fixare a dileritilor coloranti (coloratia Gram). Reactia lor la aceasta metoda de colorare (Gram pozitiv sau negativ) ne ajuta sa ne orientam in alegerea tratamentului.

Deseori, bacteriile se dezvolta mai bine intr-un mediu cu

caldura si umiditate. Linele dintre ele, avand nevoie de oxigen pentru a creste si a se inmulti (bacterii aerobe), se intalnesc in apropierea suprafetei corpului, pe piele si la nilul aparatului respirator. Altele se dezvolta intr-o atmosfera lipsita de oxigen (bacterii anaerobe), de exemplu, la nilul colonului sau al plagilor profunde. In conditii favorabile (caldura si elemente nutriti in cantitate suficienta), bacteriile se reproduc prin diviziune, fiecare dand nastere la 2 bacterii identice, la fiecare 20 de minute. Astfel, in 6 ore o bacterie poate da nastere la mai mult de 250 000 de bacterii noi.

Capacitatea bacteriilor de a produce boli se bazeaza pe doua mecanisme: "virulenta" lor, deci capacitatea lor de a se multiplica si de a se raspandi mai mult sau mai putin rapid in organismul nostru, si capacitatea lor de a fabrica substante toxice pentru celulele noastre.

CIUPERCILE

MICROSCOPICE (FUNGII) Ciupercile de dimensiuni microscopice cuprind levurile, micei iile si muccgaiurile. Bolile infeetioase provocate de ciuperci de dimensiuni microscopice se numesc "micoze". Principalele ciuperci de dimensiuni microscopice responsabile de producerea unor boli sunt Candida albkans, Pytiriazis rzicolor, AspergfEus, Crypto-coecus neoformans, cat si derma-tofitii. Unele dintre ele sunt prezente in permanenta la toti indivizii. Dar in conditii speciale (igiena defectuoasa, atmosfera calda si umeda, deprimarea imunitatii, tratament antibiotic prelungit) ele vor prolifera anormal si vor provoca boala. in aceasta situatie se alla candida care poate produce o candidoza locala. Micozele sunt in general aice tiuni benigne, dar care pot aa si o evolutie sera prin generalizare, in special la persoanele la care mijloacele naturale de aparare sunt slabite. Medicamentele anlimicoticc (fungicide) permit tratarea lor.

PARAZITII

Parazitul csic un organism viu care traieste pe seama unui alt organism care il gazduieste si se hraneste cu subslante pronind din tesuturile si sangele acestuia.

Parazitii care produc boli oamenilor sunt de doua categorii. Pe de o parte, sunt microorganisme formate dintr-o singura celula (prolozoare) si, pe de alta parte, organisme formate din mai multe celule (metazoare).

Transmiterea parazitilor la om se face fie prin alimente, fie prin trarsarea pielii (prin intepatura de insecta sau in timpul scaldatului). Parazitii sunt mai frecnl intalniti in regiunile tropicale, din cauza prezentei caldurii si a umiditatii, precum si in tarile cu igiena deficitara. Bolile produse de paraziti se trateaza cu medicamente anti-parazitare.

Explicație:

Alte întrebări interesante