Biologie, întrebare adresată de alyalexandra275, 8 ani în urmă

Informati despre aldoilea strat de piele​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de vali7564
1

Răspuns:

Derma – al doilea strat al pielii, este situate sub epiderma si este format din tesut conjuctiv dens. Confera pielii fermitate si rezistenta la presiune, consistenta, elasticitate si vitalitate, are rolul de nutritive si sustinere.

Derma contine:

Fibre de colagen

Fibre de elastina

Fibre de reticulina

Substanta de baza omogena (mucopolizaharide, acid hyaluronic, alti acizi legati de proteine)

Glande sebacee

Canalele glandelor sudoripare

Terminatii nervoase periferice

Receptori senzitivi: corpusculii Pacini (senzori de presiune) si corpusculii Meissner (senzori de atingere)

Foliculi pilosi

Muschii erectile ai firelor de par

Vascularizatie arteriala si venoasa periferica

Capilare limfatice

Voi descrie cativa termini importanti ai dermului:

Colagenul – proteina prezenta la nivelul dermului ce sta la baza formei si structurii pielii. Are rol de a mentine pielea neteda si fara riduri; pe masura ce colagenul este distrus de inaintarea in varsta, la nivelul tegumentului apar ridurile statice. Colagenul este prezent in structura pielii, a oaselor si a cartilajelor si reprezinta cam 30% din totalui proteinelor din organism.

Elastina – o fibra de natura proteica cu proprietati elastice intalnita la nivelul dermului, al vaselor de sange si a altor tesuturi de tip elastic din organism. Permite intinderea pielii si revenirea la aspectul initial; odata cu inaintarea in varsta, ca urmare a scaderii cantitatii de elastina, pielea se zbarceste.

Glandele sebacee – se afla in derm si sunt, de regula, anexate firului de par. Produc sebumul (grasimea pielii), care este evacuat la suprafata pielii si in foliculul pilos, cu rol de protectie al pielii. Sebumul unge stratul cornos al epidermei si parului, apara pielea de apa, microorganism si o inmoaie.


alyalexandra275: mss
Alte întrebări interesante