Istorie, întrebare adresată de Utilizator anonim, 8 ani în urmă

Informați despre Mănăstirea Putna​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ioanasalomia1135
8

Răspuns:

Mănăstirea Putna este unul din cele mai importante centre culturale, religioase și artistice românești ridicată de domnitorul Ștefan Cel Mare, fiind un lăcăș monarhal orthodox, supranumit “Ierusalimul Neamului Românesc”, prima ctitorie a domnitorului, unul din promoterii stilului moldovenesc care îl știm azi…

Mănăstirea se află la 33 km nord-vest de orașul Rădăuți, în județul Suceava. Mănăstirea a fost un important centru cultural, aici s-au copiat manuscrise și au fost realizate miniaturi prețioase. Lăcășul deține un bogat muzeu mănăstiresc, cu broderie, manuscrise, obiecte de cult, icoane etc.

Mănăstirea Putna a fost concepută pentru a servi că necropola domnească pentru marele voievod Ștefan cel Mare și familia sa.

Zidirea bisericii Mănăstirii Putna a început pe dată de 10 iunie 1466 și s-a sfârșit în anul 1469, sfințirea bisericii având loc în următorul an, pe data de 3 septembrie.

Se spune că Ștefan Cel Bun a ales locul trăgând cu arcul dintr-un vârf de munte ce se află lângă mănăstire, astfel, unde a ajuns săgeata, acolo au construit altarul.

În data de 15 martie 1484, un incendiu puternic a izbucnit în interiorul manastririi distrugând astfel chiliile și afectând parțial biserica însă Ștefan cel Mare a poruncit restaurarea bisericii și pictarea ei, atât pe interior cât și pe exterior. Apoi, în anul 1653, biserica Mănăstirea Putna este distrusă în totalitate de ostile lui Timuș Hmelnitki.

Sper sa iti fie de folos!


ioanasalomia1135: coronita??
Utilizator anonim: da, ms
ioanasalomia1135: cu drag! multumesc si eu!
Răspuns de alexandrumihai20085
4

Răspuns:

Confesiune-ortodoxă

Hram-Adormirea Maicii Domnulu

Tara-Romania

Localitate-Putina, judetul Suceava

Data inceperii-1466

sfintirea-1469

Cititor-Stefan Cel Mare

Stil arhitectura-gotica


Utilizator anonim: ms
alexandrumihai20085: cu drag
Alte întrebări interesante