Ed. muzicală, întrebare adresată de geIu, 8 ani în urmă

Informație despre ritualurile romane: dragaica, călușari, Paparude. Cu întrebările cum dansez, cum sunt îmbrăcați, și ce spun
Urgent!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mariejeannetomescu
0

Răspuns:

Dragaica  ritual de origine agrara practicat pentru prosperitatea si protectia culturilor in zonele Oltenia, Muntenia si Moldova.

Aceasta are loc in noaptea sarbatoarii crestine a Nasterii Sf. Ioan Botezatorul.

Se sarbatoreșste printr-un dans facut de un grup de 5-10 fete din care una este aleasa, ca Dragaica, fiind imbracata ca o mireasa si impodobita cu spice de grau, in timp ce fetele celelalte se imbraca in alb, poarta un val pe fata in care sunt prinse flori de sanziene.

Dansul Calusului care  se execută in saptamana dinaintea Rusaliilor, joc barbatesc.

Acesta  cuprinde o serie de jocuri, cantece, strigaturi si dansuri, interpretate de grupuri de dansatori. Calusarii au o imbracaminte deosebita: palarie cu panglici, bastoane, ciucuri si zurgalai la picioare, dar si bete asezate cruce peste camasa.

Paparudele  ritual de origine agrara practicat pentru aducerea ploii, este jucat de fete tinere sub 14 ani, are numar variabil pe fete. Acestea trebuie sa fie mascate,sunt dezbracate si apoi înfasurate in frunze si ghirlande de boz, brusture, fag, stejar, alun (in functie de zona de practicare).

Acestea canta un cantec ritualic, batand din palme, jucand un dans saltaret

Explicație:

Alte întrebări interesante