Geografie, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Informatii acvarium Constanta pleasse

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de diacondaniel
1

Acvariul - Constanta, prima sectie a CMSN amplasat la malul marii pe faleza Cazinoului, in imediata vecinatate a acestuia, este si primul acvariu public din Romania si a fost inaugurat la 1 mai 1958. Cladirea care il adaposteste, construita la inceputul sec. XX, a trebuit reamenajata in totalitate, ea avand, pana in anii 1950, alta destinatie. Din acest motiv constructia nu corespunde exigentelor unui acvariu modern. Cu toate acestea acvariul constantean a ramas cea mai mare institutie de acest gen din tara, desi ulterior si alte muzee de stiinte ale naturii au infiintat sectii cu acelasi profil. 

Spatiul expozitional este destinat prezentarii expozitiei permanente de fauna si flora acvatica in 57 de bazine, dar si expozitiilor temporare cu tematici de biologie si ecologie acvatica. 

Capacitatea totala de apa existenta in bazine este de cca. 250 mc, din care:
50 mc pentru bazinele marine expozitionale si de acomodare;20 mc pentru bazinele dulcicole expozitionale si de acomodare;20 mc pentru bazinele destinate ihtiofaunei exotice.La acestea se adauga bazinul central, care adaposteste ihtiofauna marina, cu un volum total de 30 mc si rezerva de apa de mare din tancuri si decantoare de cca. 60 mc. 

Institutie muzeala inedita pentru muzeele de stiinte naturale din tara datorita patrimoniului sau expositional format in exclusivitate din organisme vii, acvariul constantean detine si colectii naturalizate de pesti si nevertebrate marine si dulcicole, apartinand faunei acvatice din diferite zone geografice ale globului. 

Pentru a facilita prezentarea vietuitoarelor dar si accesul vizitatorilor la informatii, patrimonial expozitional reprezentat de peste 120 specii de vietuitoare acvatice, este structurat pe mai multe sectii. Repartizarea organismelor acvatice pe sectii are la baza criterii ecologice si biogeografice, iar in cadrul sectiilor la amplasarea diferitelor specii in bazine s-a respectat pe cat posibil, criteriul taxonomic.
Sectia marinaAceasta sectie adaposteste specii de pesti si nevertebrate din Marea Neagra si migratori mediteraneeni. Este cea mai mare si reprezentativa sectie a Acvariului, at?t prin capacitatea bazinelor c?t si importanta speciilor prezentate. Cel mai mare bazin (30 mc) adaposteste si cea mai mare colectie de sturioni renumita pentru importanta ei stiintifica si pentru longevitatea exemplarelor in captivitate (18-20 ani). Sunt prezentate toate cele 3 specii de sturioni, relicte ponto-caspice , unele exemplare depasind talia de 150-180 cm. Interesante pentru vizitatori sunt si speciile noneconomice, mai putin cunoscute ca pisica si vulpea de mare, scorpia si dragonul, stelutele de mare, calutul, acul si ata de mare, corosbinele si cocoseii de mare, etc.Sectia dulcicolaSectia dulcicola prezinta specii de pesti si nevertebrate de apa dulce, care populeaza baltile si lacurile litorale dar si apele Deltei Dunarii. Alaturi de cunoscute specii de ciprinide, crap, caras, rosioara, babusca, platica, caracuda sunt prezentate si rapitoare ca somn, salau, biban etc.Pesti exoticiFoarte bine reprezentata este si ihtiofauna exotica, apartinand diferitelor ecosisteme dulcicole din zone tropicale si subtropicale ale continentelor Asia, Africa, America si chiar Australia. Varietatea deosebita de forma si culoare a celor peste 60 specii care populeaza cele 4 sectii de pesti exotici este completata de bogatia plantelor tropicale submerse. Cei mai interesati si rabdatori dintre vizitatorii care poposesc in fata celor 36 bazine tropicale pot observa comportamentul de hranire al acestor specii dar si secvente inedite ale comportamentelor lor reproductive (construirea cuiburilor, curtarea partenerei, imperecherea, protejarea puietului si manifestarile teritoriale agresive fata de intrusii care ameninta cuibul sau progenitura). 
Acest bogat si variat patrimoniu constutuie pentru specialistii Acvariului o excelenta baza de cercetare in domeniul ecologiei, etologiei, fiziologiei si patologiei animala. Prin rezultatele obtinuta, acestia au adus contributii importante la dezvoltarea unei noi discipline integrative, biologia captivitatii, dar si in domeniile cercetarii fundamentale (taxonomie, fiziologie, patologie) si applicative (acvacultura). 
Calitatea Acvariului constantean de institutie cultural - educativa nu este data numai de caracterul sau organizatoric, ci mai ales de caracterul stiintific care fundamenteaza activitatea de crestere, pastrare, cercetare si valorificare a acestui patrimoniu in scopul informarii, educarii si recreerii publicului vizitator de toate varstele.

sezersez333: bv
sezersez333: ppp
sezersez333: !!
Alte întrebări interesante