Informații despre Animalele care trăiesc în Marea Neagră!
va rog repede!
30p
Răspunsuri la întrebare
În Marea Neagră sunt menţionate patru specii de mamifere marine: foca călugăr (Monachus monachus), marsuinul (Phocoena phocoena relicta), delfinul comun (Delphinus delphis ponticus) şi afalinul (Tursiops truncatus ponticus) care aparţin grupelor taxonomice Pinnipedia, fam. Phocidae şi Cetacea (Odontoceti), fam. Phoconidae şi Delphinidae.
La ţărmul românesc, au fost semnalate în trecut, toate cele patru specii. În prezent însă, foca este dispărută din dreptul litoralului nostru. Semnalări ocazionale menţionează aceasta specie în unele zone situate în faţa coastelor româneşti, însă necesităţile ecologice deosebite ale focii ca şi faptul că sudul litoralului nostru este intens antropizat, fac ca prezenţa ei sa fie exclusă.
mamifere din În Marea Neagră:
Foca călugăr- Larg răspândite în Marea Neagră şi cele trei specii de cetacee au cunoscut un declin drastic în ultimele decenii ale secolului al XX-lea. Acesta s-a datorat impactului antropic negativ asupra resurselor trofice şi a mediului marin în general, alături de vânarea directă în ciuda convenţiilor internaţionale existente, pe care unele dintre statele riverane Mării Negre nu le-au ratificat. La ora actuală numărul cetaceelor pontice este estimat la câteva zeci de mii de exemplare. S-a constatat şi modificarea raportului numeric al celor trei specii din Marea Neagră, delfinul comun a dominat ca număr până la începutul anilor ’60 ai secolului trecut, când a fost înlocuit de marsuin, ajungându-se ca în ultimii ani, să se constate că afalinul este cel mai bine reprezentat.
Cetacea - Cetaceele sunt mamifere adaptate complet la viaţa acvatică. Corpul lor este pisciform; membrele anterioare sunt transformate în lopeţi; au o coadă musculoasă lăţită asezată în plan orizontal, majoritatea lor au o înotătoare dorsală lipsită de schelet osos, iar pielea este lipsită de păr. Odontocetele (cetaceele cu dinţi) au craniul asimetric, partea dreaptă fiind mai mare; membrele sunt pentadactile; în gură se găsesc totdeauna dinţi, Este un animal sociabil care trăieşte în grupuri mici de 2 – 5 exemplare, reunindu-se uneori în grupuri mai numeroase pentru hrănire sau migraţie.
Phoconidae-Cetacee cu rostrul scurt, dinţii comprimaţi lateral şi cu vârfurile crenelate; primele 3 – 6 vertebre cervicale sunt sudate. Phocoena phocoena relicta Abel, 1905 este o subspecie încă destul de numeroasă în Marea Neagră.
marsuinul- Este un animal sociabil care trăieşte în grupuri mici de 2 – 5 exemplare, reunindu-se uneori în grupuri mai numeroase pentru hrănire sau migraţie. Corpul marsuinului este fusiform, mai gros în zona pieptului. Lungimea subspeciei „relicta“ din Marea Neagră este de 1,35 – 1,6 m (spre deosebire de marsuinii din Atlantic, a căror talie atinge frecvent 1,8 m). Greutatea medie a marsuinului din bazinul pontic este de circa 40 kg, greutatea maximă atingând 65 kg. Femelele sunt mai mari decât masculii. Botul este oarecum obtuz, iar ochii sunt mici şi dispuşi lateral. Pe fiecare maxilar are un număr de circa 50 de dinţi, în general lăţiţi către vârf. Are 4 aripioare înotătoare, din care 2 pectorale, una dorsală triunghiulară şi prea puţin recurbată şi una codală, relativ mică în raport cu mărimea corpului. Culoarea variază de la negru-cenuşiu lucitor pe spate, la alb-gri pe abdomen. Pe flancuri aceste culori se întrepătrund cu neregularitate.