Chimie, întrebare adresată de radu1, 9 ani în urmă

informatii despre cei mai mari savanti chimisti din lume


catalinasmille: Costin D. Neniţescu s-a născut la 15 iulie 1902 în Bucureşti. A murit la 29 iulie 1970 în Buşteni. Rezultatele muncii chimistului Costin Neniţescu se văd în cele 262 de articole originale şi 21 de brevete. În anii 1970 lucrările sale au numărat 1000 de citări.
catalinasmille: A fost fiul lui Dimitrie Neniţescu, doctor în drept şi ştiinţe politice, avocat, secretar general al Ministerului de Interne, director al Băncii Naţionale Române, deputat, fruntaş al Partidului Conservator şi ministru al Industriei şi Comerţului (1910-1912).
catalinasmille: Încă de la începutul anilor 1930 în cadrul cercetărilor sistematice privind reacţii ale hidrocarburilor catalizate de clorura de aluminiu sunt obţinute în grupul de cercetare al profesorului Neniţescu rezultate de primă importanţă pentru înţelegerea mecanismului reacţiilor prin intermediari carbocationici. Este observat pentru întâia dată rolul esenţial al unui cocatalizator (urme de apă) în reacţia de izomerizare a cicloalcanilor în prezenţa clorurii de aluminiu. Din această perioadă datează
catalinasmille: alte observaţii fundamentale privind reacţia cicloalchenelor cu cloruri acide catalizată de clorura de aluminiu, în ciclohexan ca solvent (cunoscuta astăzi în literatură ca “reacţia Neniţescu de acilare reductivă“) sau transferul de hidrogen “într-o formă foarte activă“. Aceasta este prima menţionare a transferului intermolecular de ion de hidrură, aşa cum se va numi mai târziu. În perioada 1965-1970 studiază reacţiile solvolitice. Colaborează cu celebri profesori din Statele Unite ale Americii,

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de xescs97
5
FRITZ PREGL (1869-1930)Chimist laureat al Premiului NobelUnul dintre principalii reprezentanți ai chimiei austriece, Fritz Pregl s-a născut la Laibach (acum Ljubljana) în 1969. După absolvirea liceului, a continuat să studieze medicina la Universitatea din Graz și a primit titlul de doctor în medicină în anul 1894. După câteva semestre petrecute în Germania, în 1910 Pregl a fost numit profesor titular la Universitatea din Innsbruck și director al Institutului de Chimie Medicală, pentru ca mai apoi să se întoarcă în funcția de director al Institutului Medico-Chimic din Graz, unde a rămas până la finalul vieții.


Alte întrebări interesante