Limba română, întrebare adresată de stanionutcristian, 9 ani în urmă

Informatii despre Decebal si Traian

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ioanageorgianab
55
Regele Decebal a avut mai multe razboaie cu romanii, care ii vor recunoaste abilitatile militare si politice. La inceputul secolului III, la aproape 150 de ani de la afirmarea lui Decebal, istoricul roman Dio Cassius facea regelui dac urmatorul portret elogios:

Era foarte priceput in ale razboiului si iscusit la fapta, stiind sa aleaga prilejul pentru a-l ataca pe dusman si a se retrage la timp. Abil in a intinde curse, era viteaz in lupta, stiind a se folosi cu dibacie de o victorie si a scapa cu bine dintr-o infrangere, pentru care lucruri el a fost mult timp un potrivnic de temut al romanilor.

Pe un vas funerar descoperit la Sarmizegetusa Regia se poate citi textul "DECEBALVS PER SCORILO". Unele interpretari il considera in limba daca, posibilul sens fiind de Decebal fiul lui Scorilo, altele in latina, traducerea fiind Decebal prin Scorilo. Altii cred ca e vorba de o simpla marca de olar....

Răspuns de mihaela999
54
Decebal a fost regele Daciei între anii 87-106. Dacia s-a aflat la apogeul puterii sale sub regele Decebal. Deși mai restrâns ca arie geografică decâtRegatul lui Burebista (82-44 î.Hr.) - cuprinzând TransilvaniaBanatulOltenia, centrul și sudul Moldovei, noulstat era mai puternic și mai bine organizat. Limitele statului dac in timpul lui Burebista (82-44 î.Hr.) au fost: în nord, Carpații Păduroși; în est, Pontul Euxin; în sud, munții Haemus (Munții Balcani); în vest, Dunărea Mijlocie. Progresele înregistrate în acest timp de societatea dacică erau multiple și importante: o populațienumeroasă și grupată în jurul multor davae în care pulsa o vie activitate economică, legături comerciale cu lumea greco-romană, o cultură înfloritoare cu puternice elemente originale.
                                      
Marcus Ulpius Nerva Traianus (n. 18 septembrie 53Italica Santiponce, d. 9 august 117 Selinus Cilicia), Împărat Roman între 98-117 a fost al doilea dintre cei așa-ziși cinci împărați buni ai Imperiului Roman (dinastia Antoninilor) și unul dintre cei mai importanți ai acestuia. În timpul domniei sale, imperiul a ajuns la întinderea teritorială maximă.Noul împărat a fost primit de oamenii din Roma cu mare entuziasm, pe care el l-a justificat prin guvernarea pașnică și fără vărsare de sânge, spre deosebire de domnia lui Domițian. A eliberat cetățenii romani care fuseseră închiși pe nedrept de Domițian și a returnat proprietăți confiscate. Popularitatea sa a ajuns să fie atât de mare încât Senatul Roman i-a acordat lui Traian titlul de optimus, adică „cel mai bun”.






mihaela999: Marcheaza ca cel mai bun "
Te rog :)
stanionutcristian: Ms
stanionutcristian: Gata
mihaela999: Cu ma re placere <3#
Alte întrebări interesante