Limba română, întrebare adresată de matrix2019gg, 8 ani în urmă

Informații despre muscă cu titlu și mai multe informatii​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de school24
2

Răspuns:

Muștele sunt un grup de insecte din ordinul Diptera (termen provenit din greacă, di = doi / două și pteron = aripă), subordinul Brachycera, care posedă doar o pereche de aripi pe torace. A doua pereche de aripi este transformată în haltere sau trohantere cu rol în echilibru.

Prezența unei singure perechi de aripi este esențială pentru distingerea muștelor adevărate de cele "false" sau de cele cu care sunt adesea confundate. Unele dintre muștele adevărate, în special cele din suprafamilia Hippoboscoidea au doar o pereche de aripi, neavând elitre.

Termenul „muscă” este ambiguu în limba română (și alte limbi romanice) și se referă în general la insectele din ordinul Diptera, subordinul Brachycera. El provine din latină, de la cuvântul musca, care în prezent desemnează în principal un gen (Musca), care cuprinde și Musca domestica.

Lungimea adulților atinge 8–12 mm. Toracele are o culoare gri, cu patru linii negre longitudinale ca semne distinctive. Tot corpul este acoperit de peri. Unii de dimensiuni mici extrem de numeroși (microcheți) și alții mai mari, mai puțin numeroși și cu localizări precise (macrocheți). Femelele sunt puțin mai mari decât masculii și au spațiul dintre cei doi ochi roșii compuși banda frontală mediană mai lată. Masa pupelor poate atinge între 8 și 20 mg asta depinzând de unele condiții. 

Musca de casă sau musca comună (științific: Musca domestica) este o specie de muște din familia Muscidae, subordinul Cyclorrhapha, ordinul Diptera. Este una dintre cele mai răspândite specii de muscă, reprezentând un total de 91% din totalul muștelor care intră în casele oamenilor. De asemenea, musca de casă este una dintre cele mai răspândite insecte pe glob, fiind găsită aproape oriunde. Este considerată vector pentru că transmite o multitudine de boli.

Alte întrebări interesante