Limba română, întrebare adresată de limecreeper910, 8 ani în urmă

informații despre sărbătorile de iarnă​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ale71516
1
Sărbătorile de iarnă în spațiul românesc încep din 30 Noiembrie cu Sărbătoarea Sfântului Andrei și țin până la Sfântul Ioan, în 7 ianuarie. În acest interval se succed cele mai frumoase tradiții, obiceiuri și datini populare venite din perioada precreștină precum și ritualuri și sărbători religioase creștine.

Bradul de Crăciun

Simbolul sărbătorilor de iarnă este mult doritul brad de Crăciun. Acesta exista în tradiţiile româneşti cu mult înainte de era creştină.

Colindatul

Un obicei foarte cunoscut este colindatul. Colindatul începe în data de 24 decembrie şi poate continua 2 sau 3 zile. La colindat participă de obicei grupuri de copii, de oameni maturi, bătrâni, doar fete, doar băieţi, tineri căsătoriţi etc., în funcţie de zona etnografică
Sorcova

Un obicei de Anul Nou, care aduce mare bucurie copiilor, este umblatul cu sorcova. Aceştia au o crenguţă înmugurită de copac sau o sorcovă confecţionată dintr-un băţ în jurul căruia s-au împletit flori de hârtie colorată. Numele de sorcovă are originea în cuvântul bulgar surov (verde fraged), făcând aluzie la ramura abia îmbobocită, ruptă odinioară dintr-un arbore. Atingând de mai multe ori persoanele cu sorcova sunt făcute urări de bine şi bunăstare celui vizat.

Alte întrebări interesante