Informații pozitive despre soare.
Răspunsuri la întrebare
Bun: oase puternice
Ca sa fie rezistente, oasele au nevoie de lumina soarelui. Cand soarele ajunge pe piele, corpul produce vitamina D, a carei prezenta este indispensabila pentru extragerea din hrana si depozitarea in oase a calciului, cel mai important material de constructie al scheletului nostru. Copiii care consuma lactate in cantitati suficiente, insa nu ies destul la soare, formeaza prea putina substanta osoasa. In cazuri foarte grave, aceasta poate duce la rahitism.
Denumita si "vitamina Soarelui", vitamina D are rolul de a mentine nivelului normal al calciului si al fosforului in sange, ce conditioneaza mineralizarea oaselor si functionalitatea neuromusculara. In fiecare an, scheletul se innoieste in proportie de circa 10%. La femeile aflate in menopauza, tesutul osos se reduce cu pana la 4% anual. Deoarece razele solare au o contributie esentiala in cadrul eforturilor de stopare a acestei pierderi, iata ca ele sunt importante si pentru persoanele mature.
Bun: piele frumoasa
Razele ultraviolete ajuta contra neurodermitei si a psoriazisului, elimina micozele si grabesc vindecarea acneei. Si aici, explicatia consta in productia de vitamina D, impulsionata de lumina soarelui. Studiile arata ca aceasta vitamina se formeaza nu numai in ficat si rinichi, ci si direct in piele. Cercetatorii de la King's College din Londra au emis chiar teoria ca baile de soare moderate ar putea intarzia aparitia ridurilor: vitamina D, spun ei, ar actiona impotriva deteriorarilor determinate de varsta ale ADN-ului, adica ale substantei genetice din celule.
Bun: stare de spirit excelenta
Soarele stimuleaza formarea de endorfine, substante care ne fac sa ne simtim excelent. In acelasi timp, lumina reduce productia de melatonina, hormonul ce ne pregateste pentru somn, reducand oboseala si inertia. In plus, are loc si o activare a metabolismului, astfel ca in zilele insorite ne simtim deosebit de activi.
De aceea, un concediu la mare nu trebuie sa fie un moft, ci o adevarata sursa de reincarcare a bateriilor organismului, pentru restul anului.
Rau: cancer de piele
Oricat de bine ne-ar face lumina soarelui, in exces, ea ne poate vatama pielea. Una dintre cele mai grave afectiuni cauzate de soarele in exces este cancerul de piele. Aceasta boala a devenit cel mai frecvent tip de cancer la om, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Potrivit datelor OMS, anual, la nivel global, se inregistreaza 60.000 de decese cauzate de cancerul de piele. Conform membrilor Societatii Romane de Dermatologie, la noi in tara se inregistreaza pana la 2.000 de noi cazuri pe an. Specialistii in dermatologie puncteaza: soarele este principalul vinovat al aparitiei acestei maladii.
In ultimii trei-patru ani, razele ultraviolete au devenit mult mai periculoase, avertizeaza dermatologii. Explicatia este una simpla: poluarea distruge stratul de ozon, necesar pentru a impiedica razele ultraviolete de tip trei, extrem de periculoase pentru piele. Mai mult, calitatea razelor UV este atat de deteriorata incat si ochii au de suferit. De aceea, ochelarii de soare trebuie sa fie calitativi si, de preferat, testati intr-un laborator.
Solutia: expune-te treptat la soare!
Pentru a evita o portie prea mare din puterea soarelui, exista o solutie foarte simpla, sigura, si care nu costa bani: evitarea soarelui de amiaza.
Cand vara e in toi, copiii si persoanele cu pielea alba n-ar trebui sa iasa in aer liber intre orele 10 si 16.
Indiferent cat soare suporta pielea noastra, apararea naturala impotriva ultravioletelor, adica bronzul, functioneaza numai atunci cand melanocitele au timp sa-si faca treaba. Daca astazi stam imbracati la birou, iar maine facem plaja intreaga zi, organismul nu se poate adapta asa repede. Consecinta va fi o arsura solara, iar intr-un caz extrem, aceasta poate determina aparitia unui melanom. Melanocitele nu intra in actiune instantaneu, ele se obisnuiesc lent cu radiatiile solare. Asta inseamna ca in prima zi de concediu, este suficienta jumatate de ora de stat la soare.
Dermatologii avertizeaza ca arsurile, oricat de neinsemnate ar fi, din punct de vedere medical reprezinta o inflamatie. In timpul unei bai de soare pielea doar se tensioneaza, simptomele dureroase se manifesta abia patru pana la sase ore mai tarziu. Pielea se inroseste, mananca si ustura. Insa vatamarile provocate de ultraviolete sunt prezente deseori inainte ca noi sa simtim ceva.
Soarele o planeta cu multa lumina.Ea ne ajuat sa traim,(oamenii,plantele).Daca nu ar fi soarele nu ar fi lumea,ar fi doar intuneric.
BENEFICELE SOARELUI
1 NE AJUTA SA EXISTAM
2 SA CRESTEM PLANTE(deoarece plantele fara lumina nu ar putea sa se dezvolte)