Biologie, întrebare adresată de DanielO11, 9 ani în urmă

Informeaza-te despre procesul de amortire/hibernare la animale.
Va rog de preferat din MOLDOVA. Mercy

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Goals
121
O parte dintre mamifere hibernează, dar există şi păsări care o fac. Practic, hibernarea este o stare de inactivitate extremă, cum ar fi anestezia la om.

În ţara noastră hibernarea începe toamna, odată cu răcirea accentuată a vremii şi durează până în luna februarie, în funcţie de animal.

Hibernarea este legată de scurtarea zilelor.

În corpul animalelor care urmează să hiberneze se produce o întreagă cascadă de reacţii nervoase şi de secreţii hormonale care pregătesc corpul animalului pentru această perioadă delicată. Această pregătire priveşte membranele celulelor, a căror compoziţie se modifică substanţial, pentru ca ele să reziste la răcire, perioadă care poate dura câteva zile sau chiar săptămâni.

Ce se întâmplă în corpul animalului: temperatura corpului scade, funcţiile vitale se reduc, totul devine extrem de lent. Creierul îşi reduce activitatea, animalul cade într-un somn profund.

Unele animale se mai trezesc din când în când, pentru a-şi face nevoile, să-şi schimbe poziţia, să vadă ce mai e nou pe afară.

Creierul animalului controlează tot timpul temperatura sângelui. Enumerăm mai jos câteva animale care hibernează în ţara noastră astfel: ursul, marmota, ariciul, bursucul, liliacul, hârciogul, veveriţa, hamsterul, popândăul, melcul de grădină.

DanielO11: Ms mult
Goals: Cpl
Alte întrebări interesante