Biologie, întrebare adresată de setrivest45, 8 ani în urmă

inmultirea si importanta
caracatitei​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de soniaandreea2120
11

Caracatita (la plural caracatite) este o molusca cefalopoda care face parte din ordinul Octopoda. Caracatitele au doi ochi si patru perechi de brate.

Fata de celelalte cefalopode bratele caracatitei sunt dispuse simetric bilateral.

Gura sa este situata in mijlocul tentaculelor. Corpul lor nu au structura osoasa ceea ce le permite sa treaca prin locuri stramte. Caracatitele sunt de departe cele mai inteligente animale nevertebrate.

Ele pot fi intalnite in diverse parti ale oceanului, inclusiv recifurile de corali, printre alge sau pe fundul oceanului.

Au numeroase strategii de a se apara impotriva pradatorilor: imprastierea cernelii in apa, camuflarea, inotul destul de rapid si capacitatea de a se ascunde.

Toate caracatitele sunt veninoase, dar numai o singura specie este periculoasa pentru om: caracatita cu inele albastre.

Exista in jur de 300 de specii de caracatita recunoscute, adica o treime din numarul total de cefalopode.

Caracatita se hraneste cu Caracatitai mici, scoici, melci, peste, broaste testoase, crustacee (de exemplu creveti) si alte caracatite.

Ele prind prada cu bratele si o omoara paralizand-o cu otrava apoi le consuma carnea. Caracatitele vaneaza de obicei noaptea.

Doar caracatita cu inele albastre are otrava atat de puternica sa ucida un om. Unele specii mai mari vaneaza pasari, rechini, si alte animale.

REPRODUCERE CARACATITA

In timpul reproducerii masculii folosesc un tentacul numit hectocotylus pentru a insera lichidul seminal in cavitatea din mantaua femelei. Hectocotylus este de obicei al treilea brat drept.

Masculii mor la cateva luni dupa imperechere. La unele specii, daca ete nevoie, femela poate tine in interior lichidul seminal chiar si patru saptamani, pana cand ouale se dezvolta.

Dupa ce au fost fertilizate, femela depune aproximativ 200.000 oua. Dupa depunere ouale sunt pazite in permanenta de pradatori. Periodic lasa sa treaca cate un val de apa sa oxigeneze ouale.

Femela nu vaneaza aproape o luna si in cazuri extreme isi mananca din tentacule. Dupa aceasta perioada, cand puii incep sa iasa din oua ea pleaca si este vulnerabila atacurilor.

Alte întrebări interesante