inspirate din textul informativ de la itemul 4 rând în spațiul rezervat despre experiența unui autor Descrie o baladă referin Dute și la temă subiect acțiune timp spațiu numărul de personaje și felul lor de a fi
Anexe:
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
5
Balada este o specie a genului epic ce ia forma unui poem narativ, dar include și unele accente lirice, unde, în general, se relatează un eveniment eroic, având protagoniști reali sau imaginari, din prezent sau trecut, iar personajele sunt prezentate în opoziție.
Balada
Clasificarea baladelor
Baladele pot fi clasificate astfel:
- balada populară sau cântec bătrânesc ( este o opera epică, în versuri, în care se povestesc întâmplări inspirate din tradiția istorică sau populară, îmbinând elemente fabuloase (imaginare), destinată cântării;
- balada cultă ( este o operă epică în versuri ce pornește de la modelul celei populare, dar se deosește prin rapiditatea desfășurării acțiunii, ceea ce înseamnă că întâmplările se succed într-un ritm mai alert și concentrat, iar personajale sunt prezentate în antiteză ex. Pașa Hassan de George Coșbuc)
!Balada cultă are, spre deosebire de cea populară, un autor cunoscut.
Baladele populare
Aceste balade pot fi, la rândul lor, clasificate în mare:
- balade istorice (au drept eroi figuri istorice, iar de multe ori sunt descrise luptele împortriva turcilor; ex. Novac şi corbul)
- balade legendare sau mitologice (fabulosul este prezent în cea mai mare parte și arată o gândire arhaică (veche); ex. Mănăstirea Argeșului)
- balade haiducești (care prezintă haiduci; ex. Toma Alimoș)
- balade păstorești (care prezintă oieritul și pot avea în componență elemente fantastice; ex. Miorița)
- balade familiale (care dezvăluie întâmplări din cadrul unei familii; ex. Ghiță Cătănuță)
Pentru mai multe detalii legate de balade accesează: https://brainly.ro/tema/903049?referrer=searchResults.
Alte întrebări interesante
Limba română,
8 ani în urmă
Limba română,
8 ani în urmă
Informatică,
8 ani în urmă
Limba română,
8 ani în urmă
Germana,
9 ani în urmă
Engleza,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă