Istorie, întrebare adresată de alexandrulacatus113, 8 ani în urmă

Instituţii, mecanisme şi politici de rezolvare a conflictelor în perioada contemporană


1. Cititi cu atentie textele apoi răspundeți la cerinte:

(A.) Mica intelegere a fost creată din necesitatea resimţită de România, Cehoslovacia si lugoslavia de a-şi apăra propria securitate. [..] intelegerea consta in trei inţelegeri bilaterale - Iugoslavia cu Cehoslovacia (semnată la 14 august 1920). România cu Cehoslovacia (23 aprilie 1921) şi Romania cu lugoslavia (7 iunie 1921) (-1 Caracterul defensiv al Micii Intelegeri a fost pus in evidență prin sprijinirea consecventa de către aceasta a dezarmării şi a intelegerilor internaționale pentru scoaterea în afara legii a războiului ca mijloc de reglementare a diferendelor . (..) Mica intelegere n-a reuşit să dobândească unitatea necesară (...). La intalniri ale miniştrilor de Externe ai intelegerii [.) Titulescu şi-a exprimat îngrijorarea faţă de absența unor puternice legături intre cei trei aliaţi ... Drept rezultat al unei intense activități desfăşurate de către N. Titulescu, E. Benes (...) si B. Jevtić [...), aşa-numitul Pact de Organizare al Micii Inţelegeri a fost elaborat şi aprobat la 16 februarie 1933. Acesta prevedea transformarea slabei aliante existente intr-o comunitate unită, având propria sa personalitate legala distinctă. El stabilea că, din acel moment, fiecare tratat politic şi fiecare intelegere economică având o semnificație politică, încheiate de unul dintre membrii comunității, trebuia să aibă aprobarea unanimă a celor trei parteneri
(K. Hitchins, România 1866-1947)




(B.) Carta Natiunilor Unite a intrat în vigoare la 24 octombrie 1945 când marile puteri au realizat schimbul instrumentelor de ratificare. În acest fel a fost posibilă convocarea, la Londra, la 10 ianuarie 1946, a primei sesiuni a Adunarii generale la care au participat delegaţii celor 51 de state fondatoare. Cu acest prilej a fost ales primul Consiliu de Securitate, membrii Consiliului Economic şi Social, ai Curţii Internaţionale de Justiţie. Prima rezoluţie adoptată de Adunare a avut ca obiect crearea Comisiei pentru energie atomică. (...) Menţinerea păcii şi securităţii în lume a fost, conform Cartei, principalul domeniu al activităţii ONU. După 1945, prin mijloacele aflate la dispoziţia sa, Organizatia a reuşit a crea condiții favorabile negocierilor, evitând in acest fel declanşarea unor conflicte care ar fi avut efecte dezastruoase. (...) Dezarmarea a fost un alt domeniu in care organizatia a depus eforturi sistematice pentru atingerea obiectivelor fixate prin Cartã.




1. Selectați din sursa A o informație referitoare la caracterul Micii Intelegeri.

2. Selectați din sursa A un punct slab al Micii Intelegeri.

3. Scrieți. din sursa A, două informații care se afla intr-o relatie de cauză-efect, precizând rolul fiecăreia dintre aceste informații (cauză, respectiv efect).

4. Formulari, pe baza sursei A, un punct de vedere privind politica externă a României în perioada interbelică şi sustineti-l cu două informații selectate din sursă.

5. Menţionati, pe baza sursei B. 2 domenii de acţiune pentru ONU.

6. Menţionaţi din sursa B, 2 instituții de conducere ale ONU.

7. Precizati alte două acțiuni ale Societăţii Natiunii penru crearea unui sistem de securitate colectivă, in afara celor mentionate in sursa A.

8. Menţionati 3 deosebiri intre Liga Națiunilor și ONU.

9. Precizati 2 caracteristici ale unei alte organizaţii care, in perioada contemporană, acționează pentru menţinerea păcii și securităţii in lume.

VA ROG FRUMOS ESTE FOARTE URGENT DAU COROANA!!!!!!!​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de denisidita
0

Răspuns:

hau bau miau............


alexandrulacatus113: am nevoie urgent!!!
Alte întrebări interesante